Masszív támadás indulhat az ukrán várások ellen - írja a CNN amerikai forrásokra hivatkozva. 

Szerintük az orosz hadseregnek vannak még tartalékai és a létszámfölény miatt képesek lehetnek megtörni az ukrán ellenállást. A Telex szerint a tisztviselők azt is elmondták, hogy Oroszország valószínűleg kemény ostrom alá veszi Ukrajna fővárosát, Kijevet, és a városi harcok nagyon durva jeleneteire kell felkészülni. Az orosz támadás második hulláma után az oroszok várhatóan képesek lesznek megszilárdítani a pozícióikat. 

Ugyanakkor Seth Jones, az amerikai Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának alelnöke arról ír, hogy a túlterhelt orosz erők nehezen tudnák stabilizálni a helyzetüket Ukrajnában. A szakértő szerint orosz szempontból a fő problémát az ukrajnai invázióban részt vevő katonák létszámában látja. Az oroszok becslések szerint közel 150-200 ezer fővel vannak jelen, ami a teljes orosz haderő megközelítőleg 60 százaléka. „Feltételezve, hogy 150 ezer orosz katona van Ukrajnában, és a lakosság 44 millió fő, akkor 1000 emberre 3,4 katona jut. Ilyen létszámmal nem lehet területet tartani” - áll Jones elemzésében.

A szakértő a jelenlegi orosz haderőarányt a világ korábbi háborúit követő megszállásokhoz hasonlította, és arra jutott, hogy stabil megszálláshoz az oroszoknak nagyságrendekkel több ember kellene.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.