Közlemény jelent meg a Nemzetközi Beruházási Bank oldalán, melyben az üzemeltetők közlik, hogy az utóbbi napokban az érdeklődés középpontjába kerülő, orosz kémbanknak is gyakran nevezett pénzintézet kivonul Magyarországról.

Miután az Egyesült Államok szankciós listára tette az orosz hátterű pénzintézetet és három vezetőjét, a bank bejelentette:

elviszi székhelyét Budapestről, és visszaköltözik Oroszországba.

Az amerikai pénzügyminisztérium április 12-én jelentette be, hogy szankciós listára teszi a Nemzetközi Beruházási Bankot. A magyar kormány már másnap közölte, hogy megszünteti tagságát az orosz hátterű bankban.

Orbán Viktor is szakított a Nemzetközi Beruházási Bankkal

Csütörtök este jelent meg Magyar Közlönyben a kormányhatározat, amely szerint Magyarország lemond a Nemzetközi Beruházási Bankban fennálló tagságáról. A határozat immár hivatalos, miután Orbán Viktor kormányfő aláírta. Bővebben>>>

Gazdaságfejlesztési Minisztérium az ügyet úgy kommentálta, hogy bár a Nemzetközi Beruházási Bank Kelet-Közép Európában fontos fejlesztési szerepet játszott, a kivetett amerikai szankciók következtében a bank működése értelmét vesztette. Ennek tükrében a kormány visszahívta a Nemzetközi Beruházási Bankban tisztséget betöltő, a magyar állam által delegált személyeket, nem sokkal később pedig Orbán Viktor szignója is rákerült a kilépési határozatra.

A bank honlapján azt írják, mivel Magyarország gyakorlatilag megszüntette tagságát az NBB-ben, már nincs alapja annak, hogy a bank továbbra is budapesti székhellyel és az Európai Unióban működjön.

A bank munkatársai egyébként diplomáciai védettséget élveznek. A Szabad Európa szerint ez egyben azt is jelenti, hogy

a bank mintegy száznál is több orosz munkatársának is el kell hagynia Magyarországot.

Múlt hét csütörtökön nemcsak az NBB-t, hanem három vezetőjét is szankciós listára tette az Egyesült Államok: Nyikolaj Koszovot, az NBB elnökét, Laszlóczki Imre magyar alelnököt és Georgij Potapovot, az intézmény kormányzótanácsának elnökhelyettesét.

Reagált a kormány az amerikai szankciókra: „értelmetlen lett a részvétel" az orosz alapítású bankban

Az amerikai bejelentés után a kabinet áttekintette az NBB helyzetét, és arra jutott, hogy visszahívja a delegáltjait, valamint a szervezetből is kilép. Bővebben>>>