Új helyzet alakult ki, miután a kormány is egyetért a munkavállalókkal abban, hogy jövőre azonos mértékben emelkedjen a minimálbér és a garantált bérminimum – mondta a Világgazdaságnak Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának legújabb fordulójában.

Ezzel 2022-ben a minimálbér bruttó 200 ezer forintra, a szakmunkás-minimálbér pedig 260 ezer forintra emelkedhetne, ami mindkettő esetében csaknem 20 százalékos növekedés lenne. El kell mozdulnia a kormánynak a szocho 4 százalékpontos csökkentésétől a megállapodás megkötéséhez – mondta a napilapnak Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke. Úgy látja, egy 5 százalékpontos csökkentéssel már nagyon közel lennének a megállapodáshoz.

Szerinte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától származik az ötlet, amely a települési önkormányzatok által beszedett helyi iparűzési adó elengedésével mintegy 150 milliárddal kompenzálná a cégeket. A munkáltatók nem értenek egyet a javaslattal, amely szerintük több dolgot összemos, ők továbbra is a szocho csökkentésében látják a megoldást.  A 150 milliárd már közel van ahhoz az összeghez, amivel elégedettek lennének – egy ötszázalékos szocho-csökkentéssel már nagyon közel lennének a megállapodáshoz. Jövő héten újabb egyeztetést tartanak a felek.