Az Országgyűlés kérje fel Matolcsy György MNB-elnököt arra, hogy a lehető legrövidebb időn belül bocsásson ki rendeletet az 5 forintos érme bevonásáról - írta Balassa Péter jobbikos képviselő a parlamentnek frissen beadott határozati javaslatában.

A dokumentumot elsőként a 24.hu szúrta ki a parlament honlapján.

Az ötforintos érme immár a saját anyagköltségét sem éri meg, sőt színesfémhulladékként kilóra többet ér, mint fizetőeszközként - hangzik a politikus indoklása.

Még a benne lévő fém is többet ér

Számítása szerit ugyanis az ötforintos súlya 4,2 gramm, anyaga réz, cink és nikkel, továbbá 238 darab ad ki egy kilót, ami 1 190 forintot ér. A háztartási sárgarézhulladék kilós átlagára a színesfémátvevőknél jelenleg 1 500 forint. Mivel az árupiacokon jelentkező fémhiány és a forintromlás miatt nem várható, hogy ez lefelé mozdulna, ha minden ötforintos érmét a háztartási sárgarézhulladékba leadhatnánk, legalább 300 forintot keresnénk rajta kilónként - írta Balassa Péter.

Ráadásul a hulladékár többszöröse lehet az alapanyagárnak: csak a sárgaréztartalommal számolva 1 kilogramm alapanyag 6 ezer forint körül van, így egyetlen darab ötforintos érme akár 25 forintba is kerülhet, amihez hozzáadódik a nikkel, az érmeverés, a szállítás, a tárolás és az egyéb költségek.

Sajtóértesülések szerint a készpénzhasználók 62 százaléka szerint nincs szükség 5 forintosokra - véli a képviselő.

Jelenleg mintegy 700 millió darab ötforintos van forgalomban, így az érme bevonása – még a kerekítésből származó kiadások mellett is – több mint tízmilliárdos megtakarítást jelenthet a központi költségvetésnek, amely összeget a forráshiánnyal küzdő szociális területre lehetne átcsoportosítani.

Az MNB legutóbbi adatai szerint 2022. március 31-én 752,2 millió darab ötforintos volt forgalomban, ez a forintérmék 33,5 százalékát tette ki. Csak az utóbbi egy évben 44 millióval nőtt a forgalomban lévő ötforintosok száma.

Az egy- és a kétforintos érme már megszűnt

Amikor az MNB 2008. március 1-jén bevonta az egy- és kétforintos érméket, ez 3-4 milliárd forintos megtakarítást jelentett nemzetgazdasági szinten.

Az ötlet nem új, de az MNB eddig nem lépett

A Napi.hu már 2021. februárjában rákérdezett arra, hogy mit szólnának a magyarok az ötforintos érme nyugdíjazásához.

 

A magyarok nagy többsége már csak akkor használ készpénzt, ha nincs lehetőség a kártyás fizetésre, a legkisebb érmét, az 5 forintost pedig nyugdíjba küldenék - írtuk akkor a Pulzus Kutató reprezentatív felmérése nyomán, azóta pedig az infláció is csak tovább nőtt.

Az akkori eredmények szerint a készpénzhasználó válaszadók 38 százaléka szerint szükség van az 5 forintosokra, 37 százalék viszont annyira utálja a kis értékű érméket, hogy el sem veszi a kasszánál. A készpénzhasználók 62 százaléka szerint nincs szükség ötforintosokra.

Az MNB akkori kérdésünkre megerősítette: az 5 forintos érmék bevonása nem szerepel készpénzes stratégiai céljaik között.

Egy 2018-as felmérésük szerint ugyanis a felnőtt magyar lakosság több mint 60 százaléka használja készpénzes fizetései alkalmával az 5 forintos érméket – indokolták a döntést. Emellett az emberek idegenkednek attól is, hogy a kereskedelemben megszűnjön az 5 forintra történő kerekítés. Ez az MNB szerint még azokra is jellemző, akik saját bevallásuk szerint nem használják a legkisebb érméket.

Az is a kivonás ellen szól, hogy a hitelintézetek, a címletre vonatkozó folyamatos igényei, valamint a forgalmazói tapasztalok alapján nincs annak jele, hogy az 5 forintos érmék a forgalomból "eltűnnének", illetve szignifikánsan csökkenne a fizetések során való használatuk - közölte a jegybank.