Nem lesz semmi a keszthelyi Életfa Óvoda Kísérleti utcai tagóvodájának felújításából, amire 2018-ban az önkormányzat 199,96 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást szánt - írja a 24.hu. Egy friss előterjesztés szerint – amit egyhangúlag megszavazott a képviselő-testület – ugyanis már az óvoda bontását tervezik.

A beruházást még Ruzsics Ferenc, Keszthely korábbi fideszes polgármestere jelentette be. Az általa vezetett önkormányzat az InvestMondi-System Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t bízta meg, hogy több mint egymilliárd forint uniós támogatásból újítsa fel az óvodát, a városi strandot és a Reischl sörházat.

Hiába jött a figyelmeztetés

Az InvestMondi-System Kft. minden esetben a legolcsóbb ajánlatot adta, de a Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület (KÉVE) már 2019-ben felhívta a városvezetők figyelmét arra, hogy a kft. ügyvezetője és tulajdonosa egy felszámolás alatt álló, hasonló nevű és tevékenységű cégben is érdekelt, emellett a KÉVE irreálisan alacsonynak tartotta a vállalási árat.

Becslések szerint az óvoda-felújítás jelenleg 75 százalékos állapotban van, ám a szakértői vélemény szerint az épület készültsége csupán a mennyiségi teljesítés alapján 75 százalék körüli, a hibás teljesítések, az ázás okozta károk miatt a készültség igazából 40–45 százalékos. A testület ezért felkérte a polgármestert a szükséges bontási munkálatok előkészítésére, valamint a jogi intézkedések megtételére.

Vizsgálatok indultak

A sörház és az óvoda felújítása ügyében OLAF- és rendőrségi vizsgálat is indult, az utóbbi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságánál kötött ki. Végül az önkormányzat felbontotta a szerződéseket a kivitelezővel.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal ma már nem vizsgálja tovább a beruházásokat – tudtuk meg Molnár Tibortól, a KÉVE alelnökétől. Az OLAF tájékoztatása szerint miután az önkormányzat elállt a projektekre kötött támogatási szerződésektől „és a támogatások teljes, kamattal növelt összegét visszafizette”, nem nyitják újra a vizsgálatot. Magyarán az OLAF-ot csak az érdekelte, hogy az EU-t ne érje kár a projektek miatt.