Az Európai Bizottság hétfői döntésében egyértelműen elismerte, hogy Paks 2. egy magánbefektető számára életképtelen beruházás lenne, és várhatóan nagy mértékű támogatásra szorul a magyar adófizetők pénzéből. A bizottság azonban az állami támogatást összeegyeztethetőnek tartja az uniós versenyjoggal hivatkozva az Európai Atomenergia Közösséget létrehozó EURATOM szerződésre.

A szerződés szerint ugyanis az EU "elősegíti a beruházásokat, és - különösen a vállalkozások kezdeményezéseinek támogatásával - biztosítja a Közösségben az atomenergia alkalmazásának fejlesztéséhez szükséges alapvető létesítmények megteremtését".

A bizottság döntése értelmében a Paks I2 beruházás versenyjogi szempontból engedélyezhető, de csak bizonyos feltételek betartása mellett:

  • A Paks 2 által elért esetleges nyereség kizárólag a beruházás finanszírozására vagy Paks 2. üzemeltetési költségeinek fedezésére fordítható.
  • A piaci koncentráció megelőzése érdekében Paks 2. funkcionálisan és jogilag független lesz Paks 1. üzemeltetőjétől (jelenleg az MVM Zrt.).
  • Paks 2. teljes villamosenergia-termelésének legalább 30 százalékát nyílt villamosenergia-tőzsdén értékesíti majd.

Most már a magyar kormány is kénytelen lesz elismerni, hogy Paks 2. csak az adófizetők támogatásával tud megvalósulni és működni - emeli ki az Energiaklub.

Koritár Zsuzsanna, az Energiaklub szakértője szerint Paks 2. állami támogatásáról való jogi hercehurca várhatóan a Európai Bíróságon folytatódik tovább, ahol Ausztria és más tagállamok is megtámadhatják a bizottság döntését.