Bizonyosan lesz szó az akkumulátorgyáraktól, borítékolhatóan meglesz a módosított költségvetés elfogadása, de talán a legnagyobb érdeklődést kiváltó ügy Svédország és Finnország NATO-csatlakozása. A parlament várhatóan a héten tárgyal a két ország csatlakozásáról szóló kormányjavaslatról.

Egyelőre nem lehet túl sok mindent tudni a Finnország, illetve Svédország NATO-csatlakozásának megszavazása miatt alakult magyar delegációról, csak amit Orbán Viktor elmondott pénteken a Kossuth Rádióban:

A parlamentek között nem ártana, ha tisztázó beszélgetésre sor kerülne, hogy ne rugdossanak már bennünket, hogy ha már közbe idejönnek azt kérni, hogy vegyük fel őket. Ha azt várják, hogy mi legyünk tisztességesek velük szemben, akkor ők is méltóztassanak és legyenek tisztességesek Magyarországgal szemben

– mondta a miniszterelnök. 

Egyelőre annyi tűnik biztosnak, hogy Hende Csaba parlamenti alelnök és Németh Zsolt külügyi bizottsági elnök a küldöttség tagjai lesznek. Az RTL érdeklődött a nevezett politikusoknál, ám ők arról már nem akartak beszélni az RTL Híradójának, hogy mégis miről terveznek majd tárgyalni a svédekkel vagy a finnekkel.

A  két ország NATO-csatlakozásáról szóló kormányjavaslatot egyébként már tavaly július közepén benyújtották, ám a napirendre vétel mostanáig csúszott. A kivárás pontos okát azóta sem tudni. 

Nem érdektelen azonban az sem, hogy mi hangzik el napirend előtt: a hétfői ülésnapot szinte biztosan Orbán Viktor miniszterelnök szokásos, szezonnyitó napirend előtti felszólalása nyitja majd meg.