Korábban a 444.hu írt arról, hogy a Péterfy kórházban 84 orvos mondta fel az önkéntes túlmunkaszerződését, mert a főigazgató nem tudta teljesíteni a bérkövetelésüket. Jelezték azt is, hogy a jövőben kínosan ügyelni fognak arra, hogy csak akkor dolgoznak ha van mellettük elegendő beosztott asszisztens.

A Népszava információi szerint a traumatológusok tiltakozó akciója egyelőre nem okoz problémát az ellátásban, sem a májusi, sem a következő havi ügyletek beosztásánál. A kórház 30 százalékkal több traumatológust foglalkoztat, mint amennyi az ügyelet megszervezéséhez feltétlenül szükséges.

A traumatológusok két hete kérték, hogy kezdődjenek el a bértárgyalások, mert legalább annyi óradíjat szeretnének maguknak, mint amennyit az aneszteziológusok kapnak. Szerintük ugyanis elfogadhatatlan, hogy miközben ugyanazokat a betegeket látják, az aneszteziológus bér jelentősen magasabb. A két szakma bére közötti különbség most óránként egy-két ezer forint, ami havonta már a vállalt ügyeleti óráktól függően kétszázezret is kiadhat.

Traumatológust, aneszteziológust nem egyszerű találni, belőlük országszerte hiány van. Ha a főigazgató azonnal teljesítené a traumatológusok követelését, akkor az egyébként is az egyik legeladósodottabb kórház adóssága havonta 16, évente 200 millióval ugrana meg.

A helyzet abszurditása azonban, hogy a főigazgató csak az eladósodás növekedése mellett fizethetne több bért, miközben börtönbüntetéssel fenyegetik, ha fedezetlen kiadást vállal. Amíg nincs egy átfogó, érdemi béremelés az ágazatban, addig folyamatosan rendre előfordulhatnak az ilyen helyzetek - reagált a történtekre Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, aki szeirnt ha nem történik központi intézkedés a bérek rendezésére, kezelhetetlenné válhat a helyzet.