Az atlatszo.hu figyelmét a Blikk augusztusi cikke keltette fel, miszerint az Orbán-kormány alatt jelentősen megemelkedett a soron kívüli és kiemelt egészségügyi ellátásra jogosult állami vezetők száma. 2009 januárjában, az akkor érvényes jogszabály alapján, még 175-en tartoztak ebbe a körbe, idén július derekán már 311-en, ám a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) nem tudta pontosan megmondani, hogy ez éves szinten mennyi kiadást jelent a társadalombiztosítási rendszerben. - írta a Blikk.

A drasztikus létszámnövekedés oka egész egyszerűen az, hogy nőtt az állami vezetői juttatásra jogosult személyek száma: lett miniszterelnöki biztos, lett sok új államtitkár, szintén nem kevés miniszteri biztos és kormánymegbízott. Az atlatszo.hu először a KIM-hez adott be egy adatigénylést, amiben kikérte, hogy 2009. január 1-je és 2013. augusztus 10. között évente hányan vették igénybe a jogosultak közül az állami vezetőknek járó kiemelt egészségügyi ellátást, és kérte, hogy tüntessék fel a szolgáltatás/kezelés/ellátás pontos nevét is.

Kiknek jár a kiemelt ellátás?

Válaszában a minisztérium közölte, hogy az egészségügyi ellátásra az állami vezető (a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 6.§ (1) bekezdése szerint): miniszterelnök, miniszterek, államtitkár, közigazgatási államtitkár, helyettes államtitkár; a jogszabály alapján állami vezetői juttatásra jogosult személy (többek között: a köztársasági elnök, a Köztársasági Elnöki Hivatal főigazgatója és igazgatói, az Országgyűlés elnöke, alelnökei, háznagya, az Országgyűlés Hivatala főigazgatója és igazgatói, a Kúria elnöke és helyettese, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és helyettesei, a legfőbb ügyész és helyettesei, az Alkotmánybíróság elnöke, főtitkára, tagja, az alapvető jogok biztosa és helyettesei, önálló szabályozó szervek elnökei és helyettesei, kormánybiztos, miniszterelnöki biztos, miniszteri biztos, kormányhivatal vezetője, központi hivatal vezetője, kormánymegbízott), továbbá a miniszteri kabinetet vezető kabinetfőnök jogosult.

A KIM egészségügyi ellátásra jogosultakról vezetett nyilvántartásában 2013. augusztus 8.-án 321 fő kinevezett vezető szerepelt, melyből az állami vezetők száma 135 fő, a jogszabály alapján állami vezetői juttatásra jogosultak száma 179 fő, a miniszteri kabinetet vezető kabinetfőnökök száma 7 fő. A minisztérium tájékoztatott arról is, hogy ők az ellátás körülményeit javító szolgáltatást fizetik - 10 millió forint/év -, nem magát az egészségügyi ellátást, így az igénybevételről nem rendelkeznek információkkal.

Azt, hogy a Honvédkórházban milyen extrák várják az állami jogosultakat, a 444.hu derítette ki még szintén augusztusban: járóbetegeknek VIP-rendelő munkanapokon, soron kívüli vizsgálatok és szakorvosi kezelések szükség szerint, fekvőbetegeknek kiemelt komfortfokozatú ellátás és elhelyezés (egyágyas, tévés, egyedi vécés/zuhanyzós szobák), évi 36 szűrővizsgálat.

Milyen ellátásokat vettek igénybe?

Augusztus végén a Honvédkórházhoz is adatigénylést nyújtott be a portál, amelyben ugyanazt kérdezték, mint a KIM-től. Az első összesítésből kiderült, hogy a kérdéses időszakban hány fő és mennyi ellátást vett igénybe. Érdemes megfigyelni az arányokat: a fekvőbetegellátásnál minden évben megegyezik az igénybevevők száma az ellátásokéval; a járóbetegellátásnál azonban jól látszik, hogy a jogosultak számához képest kevés igénybevevő évi 3-4 alkalommal kereste fel a Honvédkórházat, de 2012-ben konkrétan 5,3 volt a szorzó. Vagyis vannak, akik egyszer se mennek, és vannak, akik többször is egy évben.

"Az igénybevett egészségügyi ellátások tipizálása - azok nagy számát és változatos megnevezését tekintve - nehezen kivitelezhető közérthető formában" - írta október végi újabb válaszában a Honvédkórház, és csak az ellátottak által látogatott osztályok szerinti bontást küldte el. Vagyis nem Átlátszó nem tudta forintosítani az adatokat.

A fekvőbetegellátások között nincs igazán érdekesség a plasztikai sebészet 2012-es 2 darab igénybevételén kívül, a járóbetegellátás azonban már sokkal változatosabb. A "legnépszerűbb" osztály az állami vezetői juttatásra jogosultak körében minden évben a fogászat volt, de sokszor látogatták a labort, a füll-orr-gégészetet, a sürgősségit, a sebészetet, a röntgent, a belgyógyászatot és a szájsebészeti szakambulanciát is. 2009-ben 5, azóta minden évben 4 ellátás volt a plasztikai sebészeti szakambulancián, 3-3 a pszichiátriai szakrendelőben, és 2012 kivételével (akkor 9) évi 5 a klinikai pszichológia szakambulancián. 2009-ben 9, majd 5-5, tavaly 4, idén augusztusig pedig 3 ellátás volt az andrológia - férfigyógyászat - osztályon, amely elsősorban a férfimeddőséggel és a férfiak szexuális problémáival (libidógondok, merevedési zavarok) foglalkozik.

QP | Quality Placement