Teljesítmény alapján fizetné az orvosokat és praxisokat szüntetne meg a kormány, koncentrálnák az ellátásokat, ami miatt a betegeknek többet kell majd utazniuk. A centrumkórházak szabadon vezényelhetnék az orvosokat másik intézménybe a diplomás szakdolgozóknak pedig 55 százalékos béremelést ígérnek - ezek az egészségügy átalakításának sarokpontjai, amit a kormány a szakmai szervezeteknek küldött meg véleményezésre. 

A Népszava úgy tudja, hogy a gyógyító teljesítménytől függően akár 40 százalékkal javulhat, de legfeljebb 20 százalékkal csökkenhet is az orvosok, ápolók bére. Az ellátások megyei átszervezését az Országos Kórházi Főigazgató koordinálja majd, a betegeknek többet kell majd utazni egy-egy ellátásért. Úgy tudni, hogy most a szabad orvosválasztás megszüntetése nem szerepel a javaslatok között, korábban ez benne volt  tervezetben.

Praxisokat szüntetnének meg

A lap úgy tudja: a végleges csomagban maradtak viszont a kórházi beteglátogatásokat korlátozó passzusok, valamint az alapellátás és az orvosi ügyeletek átszervezése. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) praxiskezelőként kapna felhatalmazást a háziorvosi körzethatárok kijelölésére, illetve a betöltetlen praxisok kezelésére.

Az 1200 főnél kisebb körzeteket 2028-ig megszüntetnék.

A javaslat – Budapest kivételével – az Országos Mentőszolgálatra (OMSZ) bízná az orvosi ügyelet megszervezését.

Az önkormányzati szakrendelők államosításáról sem tett le a kormány. Központosítanák a laborszolgáltatásokat is, a Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Kft.-re (NOLD NKft.) bíznák a vizsgálatokat.

Az egészségügyben a szakdolgozók bére emelkedni fog, a tervezet szerint az alap- és középfokú végzettségűeknek átlagosan 32 százalékos, míg diplomásoknak átlagosan 55 százalékos emelést kaphatnak.