Egy új rákterápia érhető a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központjában - írja a Pécs.hu. Augusztus 18-án történt az első Lutathera sugárzó izotóp kezelés egy 71 éves betegnél, szövődménymentesen - mondta Mezősi Emese tanszékvezető egyetemi tanár. A terápia a jövőben országosan számos beteg számára jelenthet esélyt a hosszabb életre és a jobb életminőségre - tette hozzá az adjunktus.

A Lutathera-kezelés, előrehaladott stádiumú, nem műthető, áttétes neuroendokrin tumorok kezelésében játszik fontos szerepet.  A gyomor-bél-hasnyálmirigy kiindulású neuroendokrin tumorok az összes neuroendokrin daganat mintegy 75 százalékát teszik ki.

Az ilyen daganatok nagy mennyiségben termelhetnek hormonhatású anyagokat, amelyek a betegek számára sok szenvedéssel járó, úgynevezett „carcinoid rohamokat” okoznak. Mint írják, az neuroendokrin daganatok előfordulása az egész világon emelkedik.

Szakemberek szerint ebben a betegségben szenvedő betegek számára törzskönyvezték a Lutathera-kezelést, amely az előrehaladott stádiumú, nem műthető, áttétes neuroendokrin tumorok kezelésében játszik fontos szerepet.

Magyarországon ez a kezelés korábban nem volt elérhető, az ilyen terápiát igénylő betegek külföldi centrumokban, elsősorban Svájcban és Németországban jutottak hozzá a terápiához.

Több szakmaterület, így a nukleáris medicina, onkológia, endokrinológia együttműködésének köszönhetően, a PTE Klinikai Központ közreműködésével Magyarországon is elérhető a kezelés, amit a egészségbiztosító finanszíroz – mondta Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke.