Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Áramkedvezményre jogosultak az elektromos gyógyászati segédeszközt használók - közölte kedden este a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM). A kormány rendelete a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg.

A társadalombiztosítási támogatással rendelt elektromos kerekesszéket, elektromos mopedet használó mozgássérültek, és a hálózati áramról működő oxigén koncentrátort napi rendszerességgel használók az átlagfogyasztás sávhatárához képest 1697 kWh-val megemelt, kedvezményes sávhatárig jogosultak a rezsicsökkentett áramárra. Tehát egy olyan család, amelynek tagja ilyen kedvezményre jogosult, az átlagos 2523 kWh/év áramfogyasztáson felül további 1697 kWh/év áramot fogyaszthat a rezsicsökkentett áron - írja a TIM közleményében.

A minisztérium szerint a kedvezményt igénybe vevő háztartások éves szinten így akár 60 ezer forintot is megspórolhatnak.

A kormányablakokban lehet igényelni a kedvezményt

A kedvezményt a felhasználási hely szerint illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási ügyfélszolgálatán vagy bármely kormányablakban, az erre szolgáló formanyomtatványon igényelheti minden olyan fogyasztó, aki, vagy akivel egy háztartásban élő személy napi rendszerességgel használ gyógyászati segédeszközt. Az igénylőlap a kormányhivatal weboldaláról (kormanyhivatal.hu) tölthető le.

A kérelem benyújtása során új felhasználási hely esetén igazolni szükséges a szolgáltatásra vonatkozó szerződéses jogviszony fennállását, vagy ha már történt számlakibocsátás, a kérelem benyújtása előtt kézhez kapott utolsó számla teljesítését. A kedvezményre való jogosultság megállapítására irányuló kérelem a kedvezményes év folyamán (augusztus 1-től július 31-ig) bármikor benyújtható.

A kormányhivatal ellenőrzi, hogy az adott háztartásban élő személy kapott-e társadalombiztosítási támogatással elektromos gyógyászati segédeszközt. A kedvezményre való jogosultságot határozattal állapítja meg, arról elektronikus úton, 5 napon belül értesíti az egyetemes szolgáltatót. Az egyetemes szolgáltató a felhasználási helyen alkalmazott, a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló rendelkezések szerinti általános árszabáshoz kapcsolódóan érvényesíti a kedvezményt - ismertette a szabályokat a TIM.