A Johns Hopkins Egyetem hozta ma reggel nyilvánosságra a világszintű koronavírus adatokat, 233 millió fertőzött, és 4,7 millió áldozatot követelt a vírus. 192 országban most is jelen van a fertőzés.

Magyarországon rohamosan emelkedik a fertőzöttek száma, szeptember elején még csak 600 körül volt, mostanra azonban már megduplázódott ez az adat - olvasható az atv.hu-n.

Rusvai Miklós arról beszélt, az adatok láttán úgy gondolja, hogy azt kapták, amit vártak, de ha a grafikonon látható csúszóátlagot nézzük, akkor elmondható, hogy ez fel fog gyorsulni, októberben a napi ezer fölötti számot is elérhetjük. A hűvösebb időjárás miatt a légzőszervi megbetegedések is előtérbe kerülnek, ezért is gyorsulhat fel a koronavírus terjedése, viszont a legfontosabb, hogy többet kellene tesztelni.

A virológus szerint nem jó a tesztelési gyakorlat Magyarországon, az orvosok valamilyen okból ódzkodnak a teszteléstől, így jó lenne visszahozni a „kiszállós” rendszert, ami lehetővé tette, hogy házhoz menjenek a tesztelők.

„Az oltás működik, Magyarország működik!” mottóval nem ért teljesen egyet a virológus, szerinte a statisztika egyelőre nem ezt mutatja, viszont sokat segítene, ha tudnák, hogy a halottak és lélegeztetőgépen lévők közül hányan voltak beoltva.

Egyre több eset kerül elő, ahol a harmadik oltás után sincs antitest a beteg szervezetében, azonban a szakértő szerint ez nagyon ritka.

Ezektől függetlenül, a maszk pont a bizonytalanság miatt jó járványmérséklő eszköz az orvosok és szakértők szerint. Egyelőre még nem kell kötelezővé tenni, legkésőbb akkor, amikor napi 500 fölé emelkednek a számok. Elmondása szerint ez október első felében következhet be, de az adatok meg fogják győzni az embereket.

Nem lehet azt sem biztosan állítani, hogy ez a járványhullám kevésbé lenne veszélyes, főleg a statisztikai adatok hiánya miatt, viszont nemzetközi viszonylatban rosszabbnak tűnik a negyedik hullám a többinél – emelte ki Rusvai.