Az omikron okozza majd az ötödik hullámot az év elején - mondta Rusvai Miklós az ATV Híradójának. Szerinte az újabb hullám nagy valószínűséggel februárban kezdődik majd, és márciusban futhat fel a csúcsra.

A virológus úgy véli, az omikron az eddigi csúcstartó, hiszen több mutációja van, mint eddig bármelyik vírusváltozatnak, valószínűleg tulajdonságai is mások, mint a korábban megismertekének, de többet majd csak 1-2 héten belül, a hivatalos vizsgálatok után lehet tudni. 

"Túl vagyunk a járvány negyedik hullámának tetőzésén" - mondta a virológus, aki úgy gondolja, hogy a halottak száma az elkövetkezendő napokban tetőzik és még jövő héten is magas lesz az áldozatok száma.

Rusvai szerint december első 10 napjában az esetszámok csökkenésnek indulnak. Majd az előző hullámokhoz hasonló a járványgörbe szépen lassan ellaposodik.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, péntekre virradóra 10143 új fertőzöttet azonosítottak, 191 beteg elhunyt hazánkban. Egy nappal korábban 10466 új fertőzöttről és 218 halálos áldozatról írt a központi honlap. Kórházban jelenleg 7463 covidos beteget ápolnak, invazív lélegeztetésre 566 beteg szorul.