Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke kettős játékot játszik - mondta a Népszavának adott interjújában Kim Lane Scheppele a Princeton Egyetem professzora, a magyar politika egyik legismertebb amerikai szakértője, aki 2010 után az Orbán-kormány legélesebb külföldi kritikusává vált. Egyrészt szeretné jobbra tolni az Európai Néppártot (EPP), a Fidesz európai pártcsaládját, ám ezzel kreált egy nagyon erős koalíciót magával szemben az EPP-n belül, amelyik a legszívesebben kizárná. Ezért  tartalék terve is van: e szerint létrehozná a saját mozgalmát és kívülről bomlasztaná az EPP-t.

A magyar miniszterelnök idén is találkozik Vlagyimir Putyin, orosz államfővel és februárban Alekszandr Lukasenka belorusz államfő vendége lesz Minszkben. A szakértő szerint ennek hátterében az lehet Orbán Viktor az uniós pénzek jelentős csökkenésével kalkulál középtávon, így valamilyen alternatív finanszírozási forrásra lesz szüksége a magyar gazdaságnak. Ezért igyekszik összehozni az autoriter rendszerek nemzetközi szövetségét. Fehéroroszország csak egy ebben a sorban.

Kína lenne a fő csapás iránya?

A paksi erőmű bővítésének döcögésével kapcsolatban meglepő kijelentést tesz Scheppele. Szerinte Oroszország fontos szereplő a magyar kormány kapcsolatrendszerében, de nem szabad eltúlozni a jelentőségét eltúlozni. A magyar kormányfő mindig megpróbálja elkerülni, hogy túlzottan egy embertől függjön a hatalma, ezért szakított Simicska Lajossal, korábbi barátjával.

Kína sokkal nagyobb szereplő lehet ebben a játszmában. Orbán Viktor minél több kínai beruházást akar Magyarországon látni, nem véletlen, hogy ilyen sok kínai kapott letelepedési kötvényt. Budapesten már nagyon sok kínai él, és Magyarország minden eszközzel segítené a kínai térnyerést az EU-n belül.

A magyarországi ellenzék esélyeivel kapcsolatban is tett egy érdekes megjegyzést a professzor asszony. Már beszéltünk a miniszterelnök európai ambícióiról - fejtegette -, mármint hogy kreálna akár egy EU-szkeptikus koalíciót is, ha vezethetné. De ott nem manipulálhatja úgy a szabályokat, mint odahaza. És mivel ennyire Európára figyel, ez esély lehet odahaza az ellenzéknek, hogy jól szerepeljen a májusi európai parlamenti választáson.