Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyáron Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője többször is kifogásolta, hogy a meglévő paksi atomerőmű blokkok hűtése a váratlan meleg és a vízhiány miatt - állítása szerint - nem az engedélyezett határértékeken belül valósult meg. Azóta az atomerőműhöz közeli szakemberek többször is elmondták, hogy sem szabálysértés nem történt, sem veszély nem volt.

"A következő 90 évre 2,5-3 fokos átlagos levegőhőmérséklet-emelkedést jeleztek előre. Ez szerintem nem okoz olyan nyári vízmelegedést, ami veszélyeztetné az új blokkok hűtését" - mondta el az ügy kapcsán a lapnak Fichtinger, aki viszont hozzátette, hogy már mélyítették a hűtővíz árkát egyszer, mert 1983-ban már hőmérsékleti rekordot mérték. Ezzel együtt továbbra is várják a Paks II. zrt-től érkező megoldási javaslatokat, hogy az 5.-6. blokk esetében a biztonságos működés ne legyen veszélyben.

Kínos halasztásra kényszerült az a finn atomerőmű-építési projekt, amelyhez ugyanolyan reaktorokat szállít az orosz Roszatom, amilyeneket az új paksi erőműbe is be akarnak építeni. A finn szabályozók ugyanis rendre hiányosságokat találnak az orosz biztonsági tervekben, az ottani projektet pedig évekkel halasztották el.

"A korábbi elképzelések tükrében legalábbis több hónapos késés látható. Csakúgy, mint Finnországban, ahol hozzánk hasonlóan az orosz állami Roszatom a kivitelező és ahol, bár hozzánk képest kissé előrébb tartanak, hasonló csúszásokról érkeznek hírek. Ennek kapcsán szorosan együttműködünk a finn társhatósággal, amiként a Paks II Zrt. is az ottani céggel" - magyarázta az OAH főigazgatója. Fichtinger arról is beszélt, hogy ahogy a finneknél a terveket visszaküldik, mert nem felelnek meg a helyi jogszabályoknak, úgy ez Magyarországon sincs másként

A Paks II Zrt. ugyanis, mint az engedélykérelemnek egy fajta előszűrője, ahogy tudjuk, úgyszintén rendre visszaküldi az oroszok által benyújtott terveket, elsősorban jogszabályi megfelelést kérve. Pedig a társaság a mintegy tízezer tételes követelménylistát előzetesen eljuttatta a tervezőkhöz.

- magyarázta az OAH vezetője a Népszavának adott interjúban.

Fichtinger elmondta, hogy a szervezete munkáját nehezíti a munkaerőhiány: egy szakember kiképzése 2,5-3 év is lehet, de eközben a piaci bérekkel nehezen versenyeznek. Viszont szerinte nem lesznek problémák, a bővítési feladat ellenőrzésére 10 éve készülnek. Bár a lap rákérdezett Aszódi Attila paksi bővítéséért felelős államtitkár felmentésére, de azt nem kívánta kommentálni, mert az kormányzati lépés.