Paks II.: sorra visszadobják az orosz terveket

Hiába az alacsony vízszint, nem kell nukleáris balesettől tartani Pakson. Az új blokkok építése a finnországi testvérnél tapasztalható gondok miatt lassultak le, a magyar projektcég pedig rendre visszaküldi az oroszoktól érkező terveket, több hónapos csúszás várható itthon is - mondta el a Népszavának adott interjújában Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója.
Szabó Dániel, 2019. január 20. vasárnap, 11:12
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A nyáron Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője többször is kifogásolta, hogy a meglévő paksi atomerőmű blokkok hűtése a váratlan meleg és a vízhiány miatt - állítása szerint - nem az engedélyezett határértékeken belül valósult meg. Azóta az atomerőműhöz közeli szakemberek többször is elmondták, hogy sem szabálysértés nem történt, sem veszély nem volt.

"A következő 90 évre 2,5-3 fokos átlagos levegőhőmérséklet-emelkedést jeleztek előre. Ez szerintem nem okoz olyan nyári vízmelegedést, ami veszélyeztetné az új blokkok hűtését" - mondta el az ügy kapcsán a lapnak Fichtinger, aki viszont hozzátette, hogy már mélyítették a hűtővíz árkát egyszer, mert 1983-ban már hőmérsékleti rekordot mérték. Ezzel együtt továbbra is várják a Paks II. zrt-től érkező megoldási javaslatokat, hogy az 5.-6. blokk esetében a biztonságos működés ne legyen veszélyben.

Kínos halasztásra kényszerült az a finn atomerőmű-építési projekt, amelyhez ugyanolyan reaktorokat szállít az orosz Roszatom, amilyeneket az új paksi erőműbe is be akarnak építeni. A finn szabályozók ugyanis rendre hiányosságokat találnak az orosz biztonsági tervekben, az ottani projektet pedig évekkel halasztották el.

"A korábbi elképzelések tükrében legalábbis több hónapos késés látható. Csakúgy, mint Finnországban, ahol hozzánk hasonlóan az orosz állami Roszatom a kivitelező és ahol, bár hozzánk képest kissé előrébb tartanak, hasonló csúszásokról érkeznek hírek. Ennek kapcsán szorosan együttműködünk a finn társhatósággal, amiként a Paks II Zrt. is az ottani céggel" - magyarázta az OAH főigazgatója. Fichtinger arról is beszélt, hogy ahogy a finneknél a terveket visszaküldik, mert nem felelnek meg a helyi jogszabályoknak, úgy ez Magyarországon sincs másként

A Paks II Zrt. ugyanis, mint az engedélykérelemnek egy fajta előszűrője, ahogy tudjuk, úgyszintén rendre visszaküldi az oroszok által benyújtott terveket, elsősorban jogszabályi megfelelést kérve. Pedig a társaság a mintegy tízezer tételes követelménylistát előzetesen eljuttatta a tervezőkhöz.

- magyarázta az OAH vezetője a Népszavának adott interjúban.

Fichtinger elmondta, hogy a szervezete munkáját nehezíti a munkaerőhiány: egy szakember kiképzése 2,5-3 év is lehet, de eközben a piaci bérekkel nehezen versenyeznek. Viszont szerinte nem lesznek problémák, a bővítési feladat ellenőrzésére 10 éve készülnek. Bár a lap rákérdezett Aszódi Attila paksi bővítéséért felelős államtitkár felmentésére, de azt nem kívánta kommentálni, mert az kormányzati lépés.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi1111, 2019.01.26 18:15

@terabit:
Te azt írtad, hogy majd fogsz írni egy alkalmazást, ha megfizetem, vagyis jelenleg még nem tudod kiszámolni általános esetben a törlesztőrészletet.

Csak ki tudnád számolni!

jelenleg tehát még nincs meg a számolási eljárás.

Még nem tudsz ilyet számolni.

Vagyis jelenleg még nem vagy képes ilyet számolni.

Csak majd lehetsz.
De minek adnék neked erre pénzt, amikor én már a kommentent sorom első felében megírtam, hogy én kiszámoltam a pontos összkamat értéket, és az nem egyezik a te számoddal, az nem a matematikai feladat megoldása.
A jelenleg még nem vagy képes kiszámolni, nem tudod kiszámolni, az nem jelenti azt, hogy később sem tudod ezt majd kiszámolni.

Elnézést kérek, ha a képes szó félreérthető volt.

A lényeg az, hogy több kommenten keresztül húzódoztál ennek beismerésétől.
Sőt ennek direkt módon való beismerő kijelentésre még most is képtelen vagy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.01.25 20:29

@Józsi1111:
"Az igaz, hogy nem ígérted,"
Akkor itt kellett volna abba hagynod.

" de mondtad , hogy neked az ilyen feladatok megoldása gyerekjáték."
Semmi ilyennel kapcsolatos állításom nem volt. Kár hazudni. Ha kell neked ilyen, a többszáz letölthető annuitasos xls mellé (amit gondolom magad is letöltöttél) egy futtatható progi, akkor ott az ára. Vagy hobbiból vagy pénzért fejlesztek.

"Minden egyes kommentemben hangsúlyoztam, hogy nem a paksi hitelről van szó,"
Ahogy én meg minden kommentemben hogy leszarom te mit akarsz, kivel mit beszéltél.
"Erről a matematikai felsőbbrendűségről akartam megbizonyosodni."
Én meg még mindig azon röhögök, hogy neked a matematikai alapművetek a felsőbbrendűség témakörébe tartozik :D :D
"jelenleg még nem vagy képes."
Ott az ára koma, nem vagy képes kifizetni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.01.25 20:21

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2019.01.25 18:23

@Józsi1111: @terabit: "folytatás folyt 2"

Kár... én mondom Józsika, abbahagyhatnátok már b+... mi lenne ha hagynátok szegény topic-ot végre megdögleni?

Terabit haver nagyon szereti rágni a gumicsontot (hál'istennek kevés partnere akad), amíg el nem fogy a gumi, nem ereszti, fogja, mint foxi a lábtörlőt... Örülök, hogy személyedben megtalálta a liberós ikertesóját/ellenpólusát, most aztán zúzhatjátok egymást... kész... szerintem toljátok el 200-ig a kommentek számát vitázva azon, hogy ki a hülye a matekhoz... értelmes... :DDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi1111, 2019.01.25 17:03

@terabit: folyt 2
Az meg már igazán érthetetlen, hogy még mindig a " fizesd neg az árát"-al jössz.
Amikor az előző kommentemben világosan megírtam, hogy én már rendelkezem az ilyen feladatok megoldására alkalmas számítási programmal.

Vagyis bármilyen kamatú, bármilyen hitelösszegű, fix éves törlesztésű, akárhány éves hitel törlesztőrészletét ki tudom számítani.
Ezek után pedig az öszkamat összege már általánosiskolás feladat.
ÖK= ( törlesztési érték*évek száma)-a hitel összege.
Tehát ilyen számítási metódusra már csak neked van szükséged.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html