A Nyugat és Magyarország viszonyának mozgatóira és a szolidaritás kölcsönös hiányának okaira világított rá Schmidt Mária történész, Orbán Viktor magyar miniszterelnök volt tanácsadója a Le Monde című francia napilap internetes oldalán megjelent írásában.

"Demokratikus országban élünk, és egyetlen percre sem felejtettük el a demokrácia értékét" - hangsúlyozta szerdán megjelent cikkében Schmidt Mária.

QP | Quality Placement

"Harminc évvel ezelőtt újra kezünkbe vettük a sorsunkat, hogy szabadon határozhassuk meg azokat az értékeket, amelyekhez tartani kívánjuk magunkat" - folytatta. "Éppen ezért különösen felháborító, hogy egyesek - leggyakrabban jelenlegi vagy egykori baloldaliak és kommunisták - hazug módon diktatúraként merészelik lefesteni le a magyar demokráciát. Nagy tapasztalatunk van a diktatúrával és képesek vagyunk megkülönböztetni azt a demokráciától" - fogalmazott a cikkben az 1956-os állami megemlékezésekért is felelős korábbi kormánybiztos.

"Nincs szükségünk leckékre olyanoktól, akik sohasem élték át a kommunista diktatúra rideg valóságát, és akik sohasem akarták tudni, mi is a szocializmus valójában, attól félve, hogy az igazság összekuszálhatná utópikus álomvilágukat" - tette hozzá a történész.

A kommunizmus végét követően tele voltunk ábrándokkal Nyugat-Európáról, de végül csalódás jutott osztályrészül. "Sem nagylelkűség, sem egy kedves gesztus, sem valamiféle új Marshall-terv nem volt. Piacainkat és állami szolgáltatásainkat felvásárolták. Úgy bántak velünk, ahogy a legyőzöttekkel szokás" - magyarázta az MTI szemléje szerint.

"Az unióban folyamatosan azt éreztették velünk, hogy kisebbségként tekintenek ránk. Például a 2008-as pénzügyi válság során sem számíthattunk szolidaritásra" - emelte ki a Terror Háza Múzeum főigazgatója, aki a 38 milliárdos családi vagyonával a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2018 listán 31. legvagyonosabb magyarként rangsorolt Schmidt Mária.

Az Európai Unió és benne a hangadó nyugati elit képviselői eközben folyamatos ideológiai háborút vívnak ellenünk demokrácia fedőnéven - hangsúlyozta. "Alaposan alátámasztott ürügyekkel támadnak minket, ám azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy a maguk képére formáljanak bennünket, megtörjék ellenállásunkat, megroppantsák a gerincünket és összezúzzák identitásunkat. Mindezt a >liberalizmusra< hivatkozva teszik" - mutatott rá a korábbi kormánybiztos.

Azonban a "liberális elit fenyegetései nincsenek ránk hatással" - szögezte le. "Szabadon akarjuk eldönteni, hogy kivel és hogyan élünk együtt országunkban. Nem vagyunk hajlandóak követni mások diktátumait" - tette hozzá Schmidt.

"Soha senkit sem gyarmatosítottunk, tehát sohasem gyötört minket emiatt bűntudat, és kárpótlással sem tartozunk senkinek. Ha a nyugati országok úgy döntenek, hagyják, hogy elárasszák őket a migránsok, az az ő dolguk, és nekik kell viselniük a következményeket. Azt azonban nem várhatják el tőlünk, hogy szolidaritásról tegyünk tanúbizonyságot, mert ők sem vállaltak szolidaritást velünk" - hívta fel a figyelmet Schmidt Mária.

A fotó forrása: MTI Fotó/Balogh Zoltán