"Több mint 1 millió ember élete került biztonságba azzal, hogy a kínai Sinopharm oltását kapták meg" - jelentette ki korábban Szijjártó Péter külügyminiszter. Ezen a héten pedig megállapodás született, hogy a debreceni Nemzeti Oltóanyaggyár alkalmas lesz a koronavírus elleni kínai vakcina előállítására is.

Közben egy Facebook-csoportot is létrehoztak azok, akiknek negatív lett az antitestszint-tesztjük a Sinopharm-vakcina beadása után. Már Orbán Viktornak is írtak.

"Akinél azt mutatják ki, hogy alacsony az antitest szint, nem biztos, hogy nem jelent védettséget" - figyelmeztet Boldogkői Zsolt virológus, aki szerint ugyanakkor az sem biztos, hogy védett az illető, így egyfajta hamis biztonságérzet alakul ki. "Ez általában a kínai vakcinánál jön elő, hogy az idősebbek esetében nem keletkezik megfelelő immunválasz a köpenyfehérjékkel szemben. Hozzáteszem: a többi vakcinánál is van ilyen jelenség csak nem ilyen arányban" - mondta Bogrogkői az ATV Híradónak.

Rusvai Miklós szerint a Sinopharm egy jó vakcina, és az oltottak nagy többsége estében hatásos. Ugyanakkor a döntéshozóknak még az őszi esetleges 4. hullám előtt foglalkozni kellene azzal, hogy újabb oltást kaphassanak azok, akiknél valamiért nem alakul ki a védettség. Ilyen esetekben szerinte célszerű más típusú vakcinával egy 3. oltást beadni.

A baloldal oltásellenes kampányának kezdettől része a keleti vakcinák elleni hangolás. A Sinopharm hatásos, ugyanakkor a sejtes immunválasz kimutatására alkalmatlan az antitestvizsgálat. A kínai vakcina ugyanolyan hatásos, mint az összes többi vakcina"

- válaszolta a Koronavírus Sajtóközpont az ATV Híradó kérdésére, hogy gondolkoznak-e abban, az érintettek még ősz előtt egy 3., másik típusú oltást kaphatnának.

Szerbiai immunológusok szerint mindenkinek meg kellene kapnia a harmadik oltást a koronavírus ellen, mert ez biztosíthatja a folyamatos védettséget, és ősszel újabb járványhullám jöhet - írta a Szabad Magyar Szó.