A kormány jelenleg is megszorító politikát folytat, hiszen durván megszorít az önkormányzatoknál és elhalasztott 325 milliárd forint értékű beruházást. „Egész egyszerűen egy szemfényvesztésnek vagyunk a tanúi, ami egy óriási agymosással, propagandával azt az érzetet kelti, mintha nem lenne megszorítás” – mondta Surányi György az ATV-nek adott interjújában.

Eközben a bérek a realitásoktól eltérő mértékben emelkednek Magyarországon, aminek további infláció-emelkedés lesz a következménye. Keserű vége lesz a jövőre esedékes adó-visszatérítésnek, a rendvédelmisek hathavi prémiumának, a 25 év alattiak adómentességének és a 13. havi nyugdíjnak, ezek ugyanis még inkább pörgetik majd a pénzromlást. Mindezek miatt a következő kormánynak i kell igazítania a költségvetési, a jövedelem- és a monetáris politikát.

"A GDP-növekedés egy részét kell az egyensúly javítására fordítani, a többit viszont lehet értelmes célok érdekében felhasználni. Azaz nincs szükség általános elvonásra, megszorításra" - pontosította szavait lapunka utólag Surányi.

Az infláció fő oka a kormány elhibázott politikája. Ha nagyon megengedően számolunk, a 7,5 százalékos inflációnak akkor is maximum csak harmadáról tehetnek külső hatások, a többi ok egyértelműen a nem megfelelő gazdaságpolitikai lépésekben keresendő. A fiskális, a jövedelem- és a monetáris politika kölcsönösen felelős, vagyis a kormány mellett az MNB is azonosan hibás politikája vezet a magas inflációhoz - véli a közgazdász.

Folyamatosan romlanak a makrogazdasági adatok és az egyensúlyi feltételek, miközben a jegybank és a Pénzügyminisztérium között azon megy a vita, hogy ki vigye el a balhét mindezért - tette hozzá Surányi.