Az ITM által elrendelt országos ellenőrzés során a 120 különböző kozmetikai terméket és 12 hajszárítót vizsgáltak. A kozmetikai termékek közül hatot kivontak a forgalomból, míg a 12 megvizsgált hajszárító mindegyike megfelelt az előírásoknak - derül ki a szaktárca közleményéből.

Az ITM akkreditált laboratóriuma a tusfürdők, samponok, folyékony szappanok, natúrkozmetikumok, pipereszappanok, szájvizek és hajszárítók vizsgálatát végezte el.

QP | Quality Placement

A kozmetikumok esetében az ellenőrzés a termékek mikrobiológiai jellemzőire és a bennük található tartósítószerek mennyiségére terjedt ki, utóbbi határérték feletti szintje ugyanis bőrproblémákat okozhat.

A vizsgált tusfürdők és a szájvizek mindegyike eleget tett a követelményeknek. A laboratóriumi vizsgálat megállapította, hogy két-két sampon és natúrkozmetikum, egy-egy folyékony szappan és pipereszappan nem felel meg az előírásoknak. A termékek mikrobiológiai szennyeződést tartalmaztak, címkézésük nem volt megfelelő, de akadt olyan is, amelynek lejárt a minőségmegőrzési ideje - derül ki a közleményből.

A hajszárítók esetében a vizsgálat tárgya a készülékek áramütés és a túlmelegedés elleni védelme volt. Az ellenőrzés megállapította, hogy minden hajszárító megfelelt az előírásoknak.

Az ITM közleménye szerint a járási hivatalok intézkedtek a nem megfelelő termékek forgalomból történő kivonásáról, a veszélyes kozmetikumok lekerültek az üzletek polcairól. A kozmetiumok vizsgálat tételes eredményei a kormányzati honlapon tették közzé, a kozmetikumok listáját itt és itt, míg a hajszárítók listáját itt találja.

Képünk forrása: Shutterstock