Míg a politikai hovatartozás szerint nincs jelentős eltérés a koronavírus miatti szigorító intézkedések megítélésében, az oltottak és oltatlanok között jelentős véleménykülönbség figyelhető meg - derül ki a  a Budapest Brand megbízásából a Medián és a 21 Kutatóközpont által elvégzett, a 444.hu-n publikált felmérésből.

Az október 20-22. között készült, ezerfős, reprezentatív, telefonos megkérdezés válaszadóinak 82 százaléka támogatja, hogy legyen kötelező a maszkhasználat a tömegközlekedési eszközökön, az ellenzékiek körében ez az arány 89, a kormánypártiak között 79, a nem elkötelezetteknél 73 százalék.

A zárt terekben kötelező maszkhasználat bevezetését is 75 százalék támogatná, és ez a kérdés is a bizonytalan szavazókat osztotta meg a leginkább: közülük csak 65 százalék támogatja az intézkedést, míg a kormánypártiak és az ellenzékiek körében rendre 76 és 81 százalék ez az arány.

A kutatás arra is kitért, hogy az uszodák, mozik és más közintézmények látogatását védettségi igazolványhoz kössék-e. Az előzőekhez képest kevésbé egyöntetűen, de még mindig nagy többségben, 67 százalékos arányban támogatná ezt is a fővárosi lakosság, Ismét a bizonytalanok voltak a leginkább megosztottak, 55 százalékuk támogatná a korlátozást, az ellenzékieknek 70, a kormánypártiaknak pedig 73 százaléka helyeselné ezt.

Az emberek véleményét főleg az oltottság befolyásolja: a nem beoltottak jóval nagyobb arányban ellenzik az intézkedéseket.