Szijjártó Péter azt írta: a magyar szakemberek nekiláthatnak annak a vizsgálatnak, amelynek eredményeként eldönthetik, hogy engedélyt adnak-e a kínai oltóanyag magyarországi használatára.

Hangsúlyozta: a vakcina biztonságossága nem politikai vagy ideológiai, hanem szakmai kérdés. Amennyiben a szakemberek pozitív döntést hoznak, azonnal megkezdik a szerződés megkötését az oltóanyag importjára - tette hozzá a külügyminiszter.

Bőségesen van oltóanyag az EU-ban

Közben az uniós tagállamok állam- és kormányfőinek mostani csúcstalálkozóján az MTI tudósítása szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról beszélt, hogy az uniós bizottság oltóanyaggyártókkal kötött szerződései elégségesek ahhoz, hogy több dózis álljon rendelkezésre, mint amennyire az unióban szükség van. Mintegy 700-750 millió ember beoltására elegendő oltóanyag van, ezért von der Leyen azt javasolta a tagállami vezetőknek, hogy a maradékot főként a Nyugat-Balkán országainak adományozzák.

Emellett arra is felszólította a tagállamokat, hogy gyorsítsák fel az oltások bevezetését célzó infrastrukturális előkészületeiket, ugyanis a decemberben jóváhagyni tervezett oltóanyagnak különlegesen hideg tárolási kapacitásra van szüksége.