A december közepén készült reprezentatív felmérés azt mutatja, hogy a magyarok többsége csendesen, filmet nézve, egy kellemes italt fogyasztva ünnepel szilveszterkor. A Pulzus Kutató  ezer fős, országos felmérésében a legtöbben ezt a választ adták, amikor arra kérdezett rá a cég, hogy miként búcsúztatjuk az óévet. S hogy a jó ital mit jelent pontosan, arra a napi.hu egy korábbi cikkében már felhívtuk a figyelmet. Az alkoholos italok fogyasztásának szokásai átalakulóban vannak, míg korábban a pezsgő kifejezetten szilveszteri italnak számított, addig ma már egyre gyakrabban és egyre jobb minőségű habzó italokat fogyasztunk.

Kép: Pulzus

Wellness vagy filmnézés? Az itt a kérdés

A Pulzus Kutató kérdéssora azt is megmutatta, hogy a telített wellness szállodák a lakosság hány százalékának nyújtanak kikapcsolódást az év utolsó napjaiban. Nagyjából ugyanannyian mennek külföldre szilveszterezni (2-3 százalék), mint ahányan az itthoni szállodákat (2 százalék) választják. A tipikus szilveszteri időtöltés a magyarok körében az otthoni filmnézés, egy finom ital kíséretében. A lakosság majdnem fele így tölti az év utolsó napját, estéjét. Különösen igaz ez a 60 évnél idősebbekre és a felsőfokú végzettségűekre.

Kép: Pulzus

Házibuli, petárda, tűzijáték

Ahogy az várható volt, a nagy bulizás inkább a fiatalokat mozgatja meg szilveszterkor is: a 18-39 éves korosztályban majdnem kétszer annyian választják ezt a szórakozási formát az év utolsó napján, mint azt az átlagos adatok mutatják. Iskolai végzettséget, lakóhelyet tekintve azt mondhatjuk, hogy a városi, középfokú végzettségű fiatalokra jellemző leginkább az ünneplésnek ez a módja. A legkevésbé pedig a diplomások és a 60 évesnél idősebbek durrogtatnak petárdát december 31-én éjfélkor.

Kép: Pulzus

Akik szerint nincs mit ünnepelni

Persze sok oka lehet annak, ha valaki nem tud vagy nem akar kilépni a hétköznapi mókuskerékből és legalább egy estére elfelejteni búját, baját. A magyarok híres pesszimizmusa a Pulzus Kutató felmérésében is megmutatkozik. A lakosság egyharmada válaszolta azt, hogy

sehogy nem ünnepel, mert nincs mit ünnepelni.

Korábban a napi.hu is közölte azt a felmérést, amelynek eredménye azt mutatta, hogy mi magyarok szinte verhetetlenek vagyunk boldogtalanságban. A szilveszteri szokásokra utaló kérdésnek sok értelmezése lehetséges és hogy a „kötelező jókedv” elutasításáról van-e szó vagy valóban a pesszimizmus hatja át a megkérdezettek 30 százalékát, az a felmérésből nem derül ki. Annyi olvasható ki a számokból, hogy a 60 év felettiek, a megyeszékhelyeken lakók, a kisebb városokban élők és az alapfokú végzettségűek nagyobb arányban válaszoltak elutasítóan a kérdésre, mint az „átlagmagyar”.

Kép: Pulzus