A súlyos fogyatékossággal élők - például a laktózérzékenyek, cukorbetegek - adókedvezményt kaphatnak minden évben, de ehhez szükséges a betegségről szóló orvosi igazolás. Bár az adókedvezmény minden érintettnek jár, sokan nem veszik igénybe, számuk százezres nagyságrendű lehet.

Változások

Az idén két fontos dolog változott. Az egyik a kedvezmény összege, ez automatikusan módosul minden évben, mivel a minimálbér 5 százalékát kaphatják meg az érintettek. Ezért az idén havi 7450 forint jár, azaz éves szinten 89 400 forint. Tavaly pedig havonta 6900 forint, egy évre 82 800 forint volt.

A másik idei változás, hogy a korábbinál több betegség után jár a kedvezmény, a többi között már az endometriózis, a mellrák, a méhnyakrák, a petefészekrák, valamint a prosztata és hererák esetén is jár a havi 7450 forint. (A kedvezményre jogosító betegségeket tételesen felsoroló kormányrendelet itt olvasható.)  Bár a jogosultságot csak az év elejétől állapították meg, a kedvezmény az eddigi betegségekhez hasonlóan akár öt évre visszamenőleg is járhat, amennyiben a betegséget ennyivel korábban megállapították.

A kedvezményt a május 20-is leadandó személyi jövedelemadó-bevallásban kell igényelni a 2018-as évre, azaz a havi 6900 forintot. Most a NAV útmutatója alapján bemutatjuk, mi a teendő.

Ügyfélkapus megoldás

Ha a NAV által elkészített bevallási tervezetet az érintettek a személyi kedvezmény miatt módosítani szeretnék, erre két megoldás van az ügyfélkapus elektronikus felületen.

  • Az egyik megoldás: A "Gyakori mezők" opciót választva lehet kiválasztani a "Személyi kedvezmény (súlyos fogyatékosság miatti kedvezmény)" lehetőséget. Majd a "Tovább" gombra kattintással válik elérhetővé a súlyos fogyatékosság miatti kedvezménnyel kapcsolatos adóbevallási sorok hozzáadása. Ezt követően tehát "Hozzáadás", majd a "Szerkesztés" gombra kattintással lehet az érvényesíthető - havi 6900 forintos - összeget feltüntetni.
  • A másik verzió: A "Keresés a hozzáadható mezők között" lehetőséget választva keresőszóval lehet kiválasztani a hozzáadandó sorokat. A keresőmezőbe be kell írni a "súlyos fogyatékosság" kifejezést, majd a mezőben látható nagyítót jelképező ikonra kell kattintatni Ezzel elérhetővé válnak a súlyos fogyatékosság kedvezményével kapcsolatos sorok. Ezt követően a "Hozzáadás", majd a "Szerkesztés" gombra kattintással lehet az érvényesíthető - havi 6900 forintos - összeget feltüntetni. (Az idei havi 7450 forintos összeget a jövőre leadandó 2019-re vonatkozó bevallásban kell visszakérni.)

A visszaigénylésre vonatkozó adatokat szintén a "Gyakori mezők" (Visszaigényelhető adó, részletfizetés esetén kitölthető mezők néven). A visszaigénylési adatok során meg kell adni, hogy a teljes visszaigényelhető összeget kéri vissza az illető, majd meg kell adni a számlaszámot, vagy a postai címet, ahová a NAV a visszajáró összeget kiutalja. Ez követően a beírt adatokat a "Mentés" gombra kattintva rögzítheti. Ha az így módosított adatok megfelelőek, akkor a "Tovább a beadáshoz" gombra kell kattintani, a bevallás benyújtása pedig a zöld színű "Beadás" gomb választásával megtörténik

Ügyfélkapu nélkül

Amennyiben nincs az érintetteknek ügyfélkapus elérése és a postán küldött bevallási tervezetet meg szeretné változtatni vagy ki szeretné egészíteni, akkor a 18SZJA bevallást kell benyújtania 2019. május 20-áig.

A nyomtatványt elérhető az "Általános nyomtatványkitöltő programon keresztül ezen a linken. Vagy az internetes kitöltőfelületen: ezen a linken, ahol ügyfélkapu-regisztráció nélkül is használhatja a nyomtatványkitöltő programot és üres bevallás nyomtatására is van lehetőség pdf formátumban.