Több mint másfélezer megállítottból 141 személy- és áruszállító járművet ért szabályszegésen április eleji országos akciójában a közlekedési hatóság. Kilenc teherautó műszaki hiányosságok, közlekedésbiztonsági kockázatok miatt nem folytathatta útját, négynek a forgalmi engedélyét is érvénytelenítették - adta hírül az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A kormányhivatalok szakemberei a járművezető, a rakomány és a gépjármű alkalmasságát igazoló dokumentumokat vizsgálták 2022. április 5-7. között. Az ECR (Euro Controle Route) nemzetközi akció részeként ellenőrizték a jármű és rakománya súlyát, utóbbi rögzítésének megfelelőségét is.

A leggyakrabban, 62-szer a vezetési és pihenőidők betartásával, adminisztrációjával kapcsolatos szabályszegéseken érték a teherautó- és buszvezetőket.

Hasonló nagyságrendben fordultak elő műszaki-közlekedésbiztonsági hiányosságok is. A külföldi honosságú járműveket nagyobb arányban marasztalták el, mint a hazaiakat. A közlekedési hatóság a feltárt mulasztások miatt összesen közel kétmillió forint bírságot szabott ki.

A leginkább kirívó eset egy Vas megyében feltartóztatott teherautó ellenőrzése volt: a pótkocsijának alváza az erős rozsdásodás miatt mindkét oldalon deformálódott, megrepedezett, helyenként el is tört. A járművet balesetveszélyessége miatt azonnal kitiltották a forgalomból - közölte az ITM.