A koronavírus-járvány elleni küzdelem átalakította a magyarországi kiskereskedelmet. A legfrissebb KSH-adatok szerint márciusban a foprgalom a nyers adat szerint 4,4 százalékkal nőtt, a naptárhatástól tisztított adatok pedig 3,5 százalékos emelkedésről szólnak.

A növekedés elsősorban a járvány miatti felhalmozásoknak köszönhető: az élelmiszerboltok forgalma ugyanis kiugró mértékben, közel 13 százalékkal nőtt éves szinten. Miközben a tartós fogyasztási cikkeket magában foglaló nem élelmiszerek forgalma - amely az elmúlt időszakban az ágazat motorja volt - mindössze 0,5 százalékkal nőtt. A fordulatot jól mutatja, hogy a múlt év egészében az élelmiszerek forgalmának mindössze 3,4 százalékos növekedése mellett a nem élelmiszereké közel 10 százalékkal bővült. Az idei év első két hónapjában pedig a nem élelmiszerek még 10 százalék feletti pluszt produkáltak. A nem élelmiszereknél látható hanyatlás a boltbezárásokkal magyarázható.

A részletes márciusi adatokból kiderül az is, hogy az üzemanyag-forgalom - ugyancsak a korlátozások miatt - 17 százalékkal csökkent.