A magyar kormányzat talán legkevésbé ismert része a Süli János miniszter, vagyis hivatalosan a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter felügyelte részleg - írja a titokzatos Hunatom Zrt.-ről szóló cikkében a Telex. A jövő nukleáris fejlesztéseit összefogó cég, a Hunatom Zrt. indulásáról közel egy éve írt a hírportál. A cégnek még internetes honlapja sincs.

A miniszter és a közvélemény előtt nem igazán látható, titokzatos csapata, többek között a miniszter alá tartozó cégek tényleg nem a nyilvánosság előtt élik az életüket, és nem is nagyon látni be a falak mögé. Az orosz Roszatom és Magyarország együttműködésének alakulásáról ritkán kapunk híreket, a terveket államtitkok, üzleti titkok övezik

Ugyanakkor Pakson már tudni vélik, hogy miközben sokat nem látni kívülről, valójában nagyon komoly fejlesztéseket készítenek elő, például valamifajta felsőoktatási központ és egy új, oktató-kutató reaktor is kerülhetne az atomerőmű közelébe. Vagy Paksra, esetleg Dunaújvárosba, ahol a helyi egyetemen Süli János lett a kuratórium elnöke.

Francia kapcsolat

Hírek szerint a miniszter valóban hisz abban, hogy a paksi terület a Paks 2 atomerőmű mellett is betölthet majd egyfajta hozzáadott értékkel bíró szerepet az európai nukleáris világban, így a magyar–francia kapcsolatokban és a nyugati, valamint az orosz nukleáris tudás összekötésében. Része lehet ennek a Hunatom kapcsolata a francia Framatome-mal és a Dunaújvárosi Egyetemmel.

A Framatome a világ egyik legfontosabb nukleáris cége, 58 helyszínen működtet atomerőműveket, a fő tulajdonosa az EDF francia energetikai cég, kisebbségi tulajdonosai a japán Mitsubishi és a francia Assystem. A cég valaha az amerikai Westinghouse technológiájával kezdett el dolgozni, de állítólag immár jobban megismerkedne a Roszatommal is. A Hunatom mint az orosz technológiát használó, de uniós Magyarország szakcége ebben lehet partner.

Az említett megállapodás szerint a  Dunaújvárosi Egyetem, a Hunatom Zrt. és a Framatome Kft., a franciák hazai cége szándéknyilatkozatot írt alá az atomenergetikai oktatásban, a kutatás-fejlesztésben és az új technológiák bevezetésében való együttműködésről.