Szinte napra pontosan egy éve kérdeztünk rá a Pulzus közreműködésével arra, hogy az emberek hogy viszonyulnak a készpénzes fizetéshez, és azon belül mit gondolnak a legkisebb címletről, az ötforintosról. Akkor a válaszadók 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy mindig készpénzt használ, 68 százalék csak akkor, ha nem tud kártyával fizetni és csak két százalék tért át teljes mértékben valamilyen elektronikus csatornára.

Ez gyakorlatilag csak hibahatáron belül változott 2022 januárjában: 28 százalék használ mindig kp-t, 66 százalék csak ha muszáj és 6 százalék nem.

A készpénzes fizetés inkább az alacsonyabb iskolai végzettségű emberekre és a kisebb városokban, községekben élőkre jellemző, Budapesten és a megyeszékhelyeken könnyebben engedik el az emberek.

Az ötforintost az embereknek mindössze 38 százaléka tartaná meg - a tavalyi adatok szerint. A többség ugyan kivonná a forgalomból, de az emberek negyede nem engedheti meg magának, hogy egyszerűen csak otthagyja a boltban, 38 százalékuk azokban el sem veszi.

A tízes még kell

A tízes - az ötösökkel szemben - még "élvezi a magyarok többségének szimpátiáját", 67 százalékuk szerint szükség van rá a készpénzforgalomban. A válaszadók 10 százaléka már ezt sem veszi el a kasszánál, míg azok aránya akik csak anyagi megfontolások miatt teszik el a visszajáró tízeseket 23 százalék. Vagyis összesen az emberek kétharmada tartán meg az érmét, egyharmada már elengedné.

A tízesek esetleges kivonása a forgalomból a kerekítés szabályait is átírná, hiszen onnantól hússzal osztható összeget kellene mondaniuk a pénztárosoknak.

Ettől nem kell félni

A tízesek forgalomból történő kivonása nem várható a közeljövőben, már csak azért sem mert az Magyar Nemzeti Bank az ötösökhöz is ragaszkodik. Tavaly azt írták lapunknak, hogy egy 2018-as felmérésük szerint a felnőtt magyar lakosság több mint 60 százaléka használja készpénzes fizetései alkalmával az 5 forintos érméket. Emellett az emberek idegenkednek attól is, hogy a kereskedelemben megszűnjön az 5 forintra történő kerekítés.

2020 végén 701 millió darab 5 forintos és 430 millió 10 forintos volt forgalomban, ezek együttes összértéke alig haladja meg a 20 forintosokét, a 200-asok pedig több mint négyszer ennyit érnek.

2020 végén forgalomban lévő forintérmék

Mennyiség (millió darab)érték (milliárd forint)
200 forintos17134,2
100 forintos214,521,5
50 forintos209,210,5
20 forintos384,67,7
10 forintos430,44,3
5 forintos701,23,5
Forrás: MNB éves jelentés

Érdekesség, hogy a tízforintosokhoz leginkább a megyeszékhelyen élők ragaszkodnak, majd a községekben, a kisebb városokban és a Budapesten élők következnek.

A községekben élők körében pedig a legalacsonyabb azok aránya, akik azt mondták, nem engedhetik meg maguknak, hogy a kasszánál hagyják az érméket, pedig jellemzően a kisebb falvakban alacsonyabbak a bérek.

A 60 év felettiek ragaszkodnak jobban a tízesekhez és körükben jóval alacsonyabb azok aránya is, akik lemondanak a visszajáróról. Ez a nyugdíjak összegét ismerve érthető.

Nem furcsa az sem, hogy a felsőfokú végzettségűek hagyják ott a legkönnyebben a tízeseket, ez szintén a jövedelmük színvonalával magyarázható. Ennek megfelelően az általános iskolát végzettek és az érettségizettek negyede válaszolta: nem engedheti meg magának, hogy lemondjon erről az érméről.

Ezt kell tudni a kutatásról!

A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét."Csatlakozz a Pulzushoz! Légy Te is véleményvezér!"