Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz energiahordozóktól leginkább függő európai országok közé tartozó Magyarország összesen nagyjából 1,9 milliárd euró (mostani árfolyamon 803 milliárd forint) gázár kifizetésére kapott haladékot az orosz Gazpromtól a fűtési szezon alatt - írja a Bloomberg egy az ügyhöz közel álló forrásra hivatkozva. A magyar kormány október 3-án jelentette be, hogy három évre szóló halasztott fizetési megállapodás között az orosz gáz szállítójával.

Az egyezség azokra a számlákra vonatkozik, amelyek a következő hat hónapban érkeznek, a részleteket nem hozták nyilvánosságra. Az első évben Magyarország a továbbgörgetett költség 20 százalékát, majd a következő két évben 40-40 százalékát utalja át - suttogta a Bloomberg sajtómunkásának fülébe két neve elhallgatását kérő forrás.

Az eltolt összegek után kamatot is kell fizetni, ami egyenlő a hároméves magyar szuverén államadósság szeptember közepi hozamával, azaz 3,5 százalékkal. (Ezt a kamatot nem forint-, hanem euróösszeg után kell fizetni - a szerk.)

A harmada maradhat hátra

Magyarország valószínűleg nagyjából négymilliárd eurót vagy valamivel többet fizethet az orosz gázért a télen, nem számolva az egyik információforrás becslése szerint 1,9 milliárdos elhalasztott fizetést. A Gazprom sajtóosztályán nem reagáltak a Bloomberg értesülésére.

A budapesti tájékoztatás szerint nincs korlátja a halasztott összegnek, így az nőhet annak függvényében, hogy mennyivel emelkednek a földgázárak Európában. Az amerikai hírportál szerint a szerződés feltételei fontosak, mert az energiaimport költsége szorongatja a magyar költségvetést.