2012 májusában - előzetes adatok alapján - 0,4 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző év azonos hónapjához viszonyítva - írta a KSH pénteki gyorsjelentésben.

A munkanaphatástól megtisztított index 1,9 százalékkal nőtt. A termelés az év első öt hónapjában 0,7 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index májusban 3,2 százalékkal emelkedett.

A várakozásoknál kisebb mértékben, 0,4 százalékkal csökkent az ipari termelés májusban az egy évvel korábbihoz képest, azonban munkanaphatással megtisztítva a várakozások lényegesen felülmúlva, 1,9 százalékkal nőtt az előző havi 3,1 százalékos visszaesés után -írta elemzésében Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője.

Az előző hónaphoz képest a növekedés 3,2 százalék volt. A javuló ipari termelést az új rendelések és a rendelésállomány megugrása, valamint a beszerzési menedzser indexek jelezték.

Azonban a májusi ipari adatokban már megjelent a Mercedes kecskeméti üzemének a hatása, ahol fokozatosan fut fel a termelés (júliusban vezetik be a második műszakot), így a következő hónapokban tovább gyorsulhat az ipari termelés növekedése. Az ipari termelés javulásához az élelmiszeripar növekvő kibocsátása is hozzájárult. Az igen gyenge külső és belső kereslet miatt a növekedés várhatóan visszafogott lesz az év hátralevő részében.