A Napi Gazdaság konszenzusánál magasabb ütemben nőttek áprilisban a fogyasztói árak, az elemzők által jelzett 5,5 százalékos árindex helyett 5,7 százalékkal nőtt az infláció az egy évvel ezelőtti szinthez képest. A váratlan megugrást az üzemanyag és a dohánytermékek árának átlagon felüli emelkedése idézte elő. Míg a szolgáltatások az átlagnál kevésbé drágultak és a tartós fogyasztási cikkekért is kevesebbet kellett fizetni - derült ki a KSH péntek reggeli jelentéséből.

A lapunknak nyilatkozó elemzők havi alapon átlagosan 0,7 százalékos pénzromlást vártak, de márciushoz viszonyítva az árindex 0,8 százalékkal növekedett. Az éves adat bontása szerint az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 4,2 százalékkal emelkedtek, míg az átlagosnál nagyobb mértékben, 12,6 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk ára.

Szintén átlag felett, 9,1 százalékkal nőtt az egyéb cikkek ára, ezen belül a járműüzemanyagoké 18,3 százalékkal, a gyógyszereké 3,2 százalékkal.

A háztartási energia átlag feletti 7,0 százalékos áremelkedésén belül a palackos gáz 14,1 százalékkal, a távfűtés 11,7 százalékkal drágult. A szolgáltatások esetében 4,2 százalékos volt az áremelkedés mértéke. A ruházkodási cikkek 2 százalékkal, átlag alatt drágultak míg a tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2011. áprilishoz képest.