Damniczki Balázs műhelyében nem először szabadul el a fantázia, és születik hagyományosnak semmiképp nem mondható fagylaltkombináció. Csak a zöldséges vonalat megemlítve, a székesfehérvári cukrászmester az évek során készített már narancsos sütőtök ízű fagylaltot, akárcsak az uborkasaláta előtt tisztelegve kapros-joghurtos uborka ízű fagyit. Ám ugyanúgy megemlíthetjük a cukrászda korábbi bazsalikomos cékla, pattogatott kukorica és borsó ízű fagylaltjait is.

Aki még nem kóstolta volna a vanília, a csokoládé és a puncsfagylalt távoli rokonait, azoknak eláruljuk, hogy a zöldséges Damniczki-fagylaltok pont azt tudják, mint amit a nevük is ígér: az uborkás fagyi uborka ízű, a cékla cékla, a sütőtök pedig sütőtök és társai. Ugyanis, mint a cukrászmester a Napi.hu-nak elárulta: kizárólag természetes, minőségi alapanyagokból, mesterséges aromák és adalékanyagok nélkül készülnek a fagylaltjaik.

Kísérleti jelleggel

A rendhagyó fagylaltok többnyire a hétvégére készülnek, kísérleti jelleggel: ha az aktuális kreáció bejön a közönségnek, tartósan is a menü része lesz. A legutóbbi alkotást, a pörcös túrós tészta fagyit egy komment ihlette. 

Már egy ideje izgatott a tejföl íze, és szerettem volna tejfölből valami finomat készíteni. Először egy mangós, maracujás tejfölös fagyit főztem, és kitettem a Facebook-ra, ahol egy kommentelő poénból felvetette, nehogy a végén csináljak egy túrós tésztás fagyit

– mesélte Damniczki Balázs, aki a hozzászólás érkezése után azonnal elindult a boltba fodros kockáért és baconszalonnáért. A tejes alapú túrós csusza fagyi végül az édes helyett inkább egy picit sósabb jellegű, semlegesebb ízvilágot képvisel. A fagylalt első rétege rögös túróból készül, erre jön rá a sós-cukros vízben kifőzött fodros kocka, majd a pirított szalonna, utána mindez következik egy újabb rétegben, végül, akárcsak a klasszikus túrós csusza, egy masszív pörcréteggel zárul a történet.

És hogy mit szól a közönség mindehhez?

Először is a túrós csusza fagyit a cukrászmester mindkét székesfehérvári boltjában lehet megkóstolni, a fővárosban pedig az Ideál Desszert cukrászdában. Damniczki Balázs szerint a fagyija meglehetően megosztó az eddigi visszajelzések alapján: egy szűk réteg eleve akkora hülyeségnek tartja, hogy ki sem próbálja, a kipróbálók 80-90 százaléka azonban rendre meglepődik, hogy milyen finom a túrós csusza pörccel, fagyi verzióban is.