Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legtöbb vállalkozás a mennyiségek csökkentésével és az árak emelésével próbálja átvészelni a mostani időszakot – írja az Infostart, az Inforádióban elhangzott beszélgetésre hivatkozva. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője, Szigethy-Ambrus Nikoletta rámutatott, az elmúlt években egyre inkább megnőtt a magyar alapítású, kis, manufakturális alapokon működő társaságok száma, amelyek európai színvonalon magas minőséget képviselnek.

Már a 2008-as gazdasági válság is megviselte a hazai cukrászdákat és az iparágat, de 2010 után ismét szárnyra kaptak a kisvállalkozások. Az elmúlt évtizedben 725 új cukrászdát jegyeztek be, és egyre több a magyar alapítású, kis manufaktúra.

Már alig akad cukrászda, amelyik fagylaltot készít

Már egyáltalán nem biztos, hogy megéri helyben a fagylaltkészítés, annyira nem téríti meg annak költségeit a bevétel. Önerőből nem térül meg a fagylaltkészítés, vagy csak nagyon nehezen, ezért inkább külső forrásra támaszkodik a legtöbb cukrászda. Bővebben >>>

A legtöbben az energiaáraknak emelkedése, illetve az infláció fokozódása miatt próbálják tartani a korábbi árakat, a megszokott minőséget, de sokan kénytelenek a mennyiségeket csökkenteni és az árakat emelni.

Az elemző szerint külföldön legnépszerűbb magyar cukrászipari termékek között van a csokoládé: 2021-ben 243 millió dollár értékben exportáltunk. Jégkrémből 157 millió dollárnyit, cukorkából pedig 95,6 millió dollár értékben szállítottunk európai, illetve más országokba. Az elsődleges piac ebben a szektorban az Európai Unió, illetve a többi európai ország.

A gazdasági helyzetre hivatkozva húzta le a rolót 2022 novemberében a budapesti Hauer Cukrászda és Kávéház

A megnövekedett energia- és alapanyagárak, a csökkenő turizmus és az egyre apadó vendégszám miatt döntöttek a bezárás mellett.

A vendéglátóhelyet 1890-ben alapította Kazilek Nándor, majd hat évvel később bekövetkezett halála után az üzletet az özvegy új férje, Hauer Rezső vette át. A második világháború utáni államosítás 1949 decemberében a Hauer cukrászdát is utolérte: az állami Cukrászati Gyárhoz került, majd 1956-tól a VIII. kerületi Vendéglátóipari Vállalat üzemeltette. Ekkor a neve a közeli színházról Erkelre változott, és azt is viselte 1970-ig.

A rendszerváltás után több tulajdonosváltáson átesett, végül 2017-ben nyitott újra új befektetőkkel. 2023 szeptemberében egy 2000 nm-es konditerem nyílik a helyén.