„Itt egy 2000 nm-es konditerem nyílik 2023 szeptemberében!” – hirdeti a felirat a Rákóczi úti bezárt Hauer Cukrászda kirakatában. Mindezt Karácsony GergelyBudapest főpolgármestere tette közzé hivatalos Facebook-oldalán.

A jelek szerint a főváros első emberét nem dobta fel a hír, hogy a sütemények a gyúrásnak adják át a helyüket Budapest belvárosában. Mint kiderült, Karácsony Gergely nem magára a konditeremre és a testedzésre haragszik, hanem az ikonikus budapesti cukrászda és a belvárosi utcák, és a hozzájuk kötődő kereskedelem sorsa miatt bosszankodik.

Ez történik, ha a város értékes útjai autópályaként működnek. Elsorvad a gyalogosforgalom, szlömösödik a kereskedelmi tevékenység, és rá sem ismerünk arra a Rákóczi útra, amin néhány évtizede még családok korzóztak vasárnap délutánonként. Az újjáéledő sugárutak gondolatával ezt a pusztító folyamatot akarjuk megfordítani. A város csak így lehet élhető és élvezhető tere a mindennapjainknak. Meg kell csinálnunk mindannyiunk érdekében. És ha így lesz, biztos vagyok benne, hogy a Hauer is újjáéled majd

– kommentálta a Rákóczi téri eseményeket Karácsony Gergely.

A főpolgármester hozzáfűzte: konditermekre természetesen szükség van, azonban szerinte nem mehetünk el szó nélkül a város történelmi vendéglátóhelyeinek pusztulása mellett.

Legatyásodott a dzsesszdobos

A gazdasági helyzetre hivatkozva húzta le a rolót 2022 novemberében a nagy múltú budapesti Hauer Cukrászda és Kávéház. Ezen belül is a megnövekedett energia- és alapanyagárak, a csökkenő turizmus és az egyre apadó vendégszám miatt döntöttek a bezárás mellett.

A vendéglátóhelyet 1890-ben alapította Kazilek Nándor, majd hat évvel később bekövetkezett halála után az üzletet az özvegy új férje, Hauer Rezső vette át. A cukrászda folyamatosan fejlődött, saját bonbonokat is készített, a leghíresebb terméke az ananászos-tejszínhabos krémes volt.

A második világháború utáni államosítás 1949 decemberében a Hauer cukrászdát is utolérte: az állami Cukrászati Gyárhoz került, majd 1956-tól a VIII. kerületi Vendéglátóipari Vállalat üzemeltette. Ekkor a neve a közeli színházról Erkelre változott, és azt is viselte 1970-ig. A rendszerváltás után több tulajdonosváltáson átesett, végül 2017-ben nyitott újra új befektetőkkel.

A legendás cukrász unokája is dolgozott itt cukrászként: ifjabb Hauer Rezső cukrász-zenész azonban arról is híres, hogy róla írta Fenyő Miklós a Hungária Multimilliomos dzsesszdobos című számát.