Az Európai Parlament “a lehető leghatározottabban elítéli a magyar Országgyűlés által elfogadott törvényt, amely egyértelműen sérti az uniós értékeket, elveket és jogot” - idézi a Népszava a birtokába került EP-állásfoglalás tervezetét, amit hamarosan elfogadhatnak. A javaslat előadója  Cyrus Engerer máltai szocialista képviselő, aki felszólítja az Európai Bizottságot, hogy "addig ne hagyja jóvá a Magyarországnak járó helyreállítási pénzeket és a 2021-2027 közötti költségvetésből finanszírozott projekteket, amíg nem nyer bizonyítást, hogy a források nem járulnak hozzá az alapvető emberi jogok megsértéshez."

A szerző álláspontja szerint az LMBTIQ személyek jogait sértő jogszabály nem elszigetelt eset, hanem “az alapvető jogok fokozatos leépítésének újabb szándékos és előre megfontolt példája Magyarországon”. A határozati javaslatban Engerer az oroszországi “propagandatörvényhez” hasonlítja a magyar jogszabályt, amely súlyos károkat okozott szerinte az ottani meleg közösségnek.

QP | Quality Placement

Az előadó arra is felszólítja az Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul tegyen jogi lépéseket és használjon fel minden rendelkezésére álló eszközt a jogsértés megakadályozására, legyen az a kötelezettségszegési eljárás felgyorsítása vagy az Európai Unió Bíróságának bevonásával a törvénymódosítás alkalmazásának azonnali felfüggesztése. Felkéri a tagállamokat, hogy ha a bizottság elmulasztana határozott lépéseket tenni, éljenek a jogukkal, és pereljék be Magyarországot az uniós bíróságon, valamint indítsanak keresetet ellene az Emberi Jogok Európai Bíróságán.