A csalók a támogatások biztos elnyerése érdekében ügyvédet és értékbecslőt is bevontak a törvénytelen projektbe. A gyanú szerint a csalássorozat ötletgazdája két kaposvári férfi, aki nyolc gazdasági társaság nevében nyújtott be uniós támogatások iránti kérelmeket és hamis okiratokon alapuló elszámolásokat. A cégeket kifejezetten erre a célra hozták létre, tényleges gazdasági tevékenységet nem folytattak.

A cégbejegyzéseket az egyik gyanúsított testvére, egy Kaposváron praktizáló ügyvédnő készítette, ő intézte a szükséges okiratokat is. A cégek ügyvezetői az ország különböző pontjain élő magánszemélyek voltak. Az uniós mikrohitelprogram keretében benyújtott hitelkérelmek ügyintézését a két irányító férfi végezte. Ők készítették elő a pozitív elbíráláshoz szükséges dokumentációt, és felkérték a szakértőt a hitelfedezetként nyújtott ingatlanok értékbecslésére.

Manipulálták az értékbecslést

Az értékbecslő az ingatlanok értékét a gyanúsítottak által megjelölt összegben állapította meg. Mindezt úgy, hogy az ország különböző pontjain található épületek környékére sem ment, azokat a megrendelők által rendelkezésére bocsátott, több esetben nem is a fedezetként nyújtott ingatlanról készült fotók alapján becsülte fel.

A leleplezést követően sikerült 72 millió forint értékű vagyont biztosítani. A két irányítót őrizetbe vették, ők azóta előzetes letartóztatásba kerültek.

QP | Quality Placement