A bruttó hazai termék éves szinten 0,9 százalékkal csökkent ebben az időszakban az előzetes becslés szerint. Ez az első negyedévi 1,6 százalékos csökkenést követi, és rosszabb volt, mint a Dow Jones 0,3 százalékos növekedésre vonatkozó becslése - jelentette csütörtökön a Bureau of Economic Analys a CNBC beszámolója szerint.

Hivatalosan a Nemzeti Gazdaságkutató Hivatal (National Bureau of Economic Research) nyilvánítja ki a recessziót és az expanziót, és valószínűleg hónapokig nem fog még egyértelmű ítéletet mondani a szóban forgó időszakról.

A második egymást követő negatív GDP-érték azonban megfelel a recesszió régóta elfogadott alapvetésének, a visszaesés szokatlan körülményei ellenére.

"Nem vagyunk recesszióban, de egyértelmű, hogy a gazdaság növekedése lassul" - mondta Mark Zandi, a Moody's Analytics vezető közgazdásza.

A visszaesés a tényezők széles skálájára vezethető vissza, beleértve a készletek, a lakossági és nem lakossági beruházások, valamint a kormányzati kiadások csökkenését.

A fogyasztói kiadások a személyes fogyasztási kiadásokon keresztül mérve mindössze 1 százalékkal nőttek az időszakban. A szolgáltatásokra fordított kiadások az időszak során 4,1 százalékkal nőttek, de ezt ellensúlyozta a nem tartós fogyasztási cikkek 5,5 százalékos és a tartós fogyasztási cikkek 2,6 százalékos csökkenése.

A készletek, amelyek 2021-ben hozzájárultak a GDP növekedéséhez, a második negyedévben a növekedést hátráltatták, 2 százalékpontot vonva le a teljes értékből.