A koronavírus-világjárvány lecsengése után sokakban feltámadt az utazási kedv, kiszakadnának megszokott otthoni környezetükből. Ennek azonban útját állhatja az egyre növekedő infláció, hacsak nem terveznek alacsonyabb költségvetésből utakat olcsóbb szálláshelyekre, hogy a vágyott kiruccanás ne maradjon el.

„Számos piacon valódi bércsökkenés tapasztalható és ez azt jelenti, hogy valahol spórolni kell” – nyilatkozta Axel Hefer, a Trivago keresőplatform vezérigazgatója a CNN-nek. 

Egyre népszerűbbek a két- és háromcsillagos szállodák, míg a négy- és ötcsillagos lehetőségek kevésbé kívánatosak.

Ezek a legnépszerűbb országok

Az utazók az olcsóbb úti célokat is keresik. A Trivago platformját használók az oldalon világszerte összehasonlíthatják a szállodai árakat, és egyre nagyobb érdeklődést mutatnak Marokkó és Portugália iránt.

Magyarországon is tapasztalhattuk tavaly nyáron, hogy sokan a megszokottól eltérően tervezték meg nyaralásukat az emelkedő árak miatt, melyről már korábban is szó esett. 

Eközben a belföldi utazások száma továbbra is magas például az Egyesült Királyságban, ahol az elmúlt hónapokban a font árfolyama nagymértékben ingadozott. Az árfolyam-ingadozások megnehezíthetik a jövőbeli külföldi utazások tervezését.

Kompenzáljuk az áremelkedést

A jelentős keresletnek és a magas áraknak köszönhetően az utazási ágazat erős évre számít.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség előrejelzése szerint a globális légitársaságok 2023-ban négy év után először térnek vissza a nyereségességhez, még akkor is, ha a gazdasági növekedés továbbra is lassul.

Egyelőre a légi utazásokra vonatkozó foglalások még mindig elmaradnak a járvány előtti szinttől. A ForwardKeys utazási elemző cég adatai szerint az év elejétől február 2-ig a globális repülőjegy-foglalások 22 százalékkal maradtak el a 2019-es év azonos időszakához képest.

A Turisztikai Világszervezet szerint a nemzetközi turistaérkezések idén elérhetik a járvány előtti szint 80-95 százalékát, „a gazdasági lassulás mértékétől, az ázsiai és csendes-óceáni utazások folyamatban lévő helyreállításától, valamint az ukrajnai orosz offenzíva alakulásától függően”.

Még az olcsóbb szolgáltatók is árat emelnek

A nyár folyamán a Kínából Ázsia, Európa és Észak-Amerika legnépszerűbb városaiba utazók számának növekedése várható, ami felhúzhatja a szállodák és a repülőjegyek árait. A repülőjegy-árak már így is jelentősen emelkedtek az elmúlt évhez képest a folyamatos munkaerőhiány és a kereskedelmi repülőgépek átadásának késedelme miatt.

Az utazásszervező TUI kedden közölte, hogy az elmúlt négy hét foglalási adatai a koronavírus előtti szint felett voltak, magasabb átlagárakkal. A vállalat megjegyezte, hogy az első negyedévben 3,3 millió vendéget fogadott, szemben az egy évvel korábbi 2,3 millióval és 8,7 millió foglalása volt az idei téli és nyári szezonra összesen.

Ebben a helyzetben még a fapados szolgáltatók is többet kérhetnek.

Ryanair, amely piaci részesedést szerzett a rivális légitársaságoktól, arra számít, hogy az amerikai és ázsiai turisták erős kereslete és a más légitársaságok által támasztott kisebb verseny miatt képes lesz emelni a húsvéti és nyári járatok árait.

(Szerző: Eisenkrammmer Nóra)