Eddig mintegy 22 milliárd forint értékben, 4,9 millió adag Covid-vakcinát ajándékozott el ingyen a kormány más országoknak – mondta Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kapott adatokra hivatkozva.

Ez 4 015 300 adag AstraZenecát, 822 400 Sinopharmot és 100 000 Moderna gyártmányú készítményt jelent.

A politikusa elmondta: közérdekű adatigényléssel fordult az NNK-hoz, hogy megtudja az eddig beszerzett oltóanyagokból mennyi van még a raktárakban, illetve mennyit tud még lehívni a szerződések alapján Magyarország - írja a hvg.hu.

Ujhelyi kiemelte, feltehetően a lejáró szavatosság miatt – mintegy 50 ezer oltóanyagot kellett központilag leselejtezni, valamivel több mint 400 ezer adag vakcinát adtunk „kölcsön” Csehországnak, egymillió adag AstraZenecát és százezer adag Janssent pedig értékesített a kormány más államoknak; azt viszont nem tudni, hogy ez utóbbi pontosan mennyi bevételt jelentett.

Az NNK által kiadott adatok szerint jelenleg mintegy 8 millió adag oltás áll rendelkezésre, de Újhelyi úgy véli, ez az adat csalóka, mivel ebből több mint kétmillió adag kifejezetten a gyerekek átoltására szánt Pfizer-vakcina, illetve 3,7 millió egydózisú Janssen, amely azonban más oltóanyagokkal már kevésbé kombinálható.

Az MSZP politikusa azt mondta: az NNK azt is közölte vele, hogy nincs élő szerződése a magyar kormánynak további vakcinákra.

Kevés lesz a vakcina, ha ősszel ismét oltási kampányt kell szervezni

Ujhelyi István szerint nincs elegendő koronavírus elleni vakcina Magyarországon egy nagyobb őszi oltási kampányhoz - erről a távirati iroda ír.

Szavai szerint meglehetősen meglepő, hogy az átoltottság terén Magyarország csak a 20. az Európai Unióban. Ennek okát a "bizonytalan minőségű" kínai oltóanyagban látja, ami "elbizonytalanította a társadalom egy részét".

 

Az első hullámok idején beszerzett vakcinákkal a kormányzat rosszul gazdálkodott, éppen ezért ez talán okot ad arra, hogy "sokkal felelősségteljesebben készüljünk fel egy esetleges következő oltási kampányra" - mondta Ujhelyi István.