A magyarországi oktatási intézményekben 2020. szeptember elsején jelentek meg az iskolaőrök, azóta összesen 480 esetben kellett intézkedniük – tudta meg a Népszava az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK). Az aktuális adatok szerint 491 intézmény csatlakozott az iskolaőri programhoz, és országszerte összesen 480 képzett iskolaőr lát el szolgálatot. 

Az iskolaőrök fegyvert nem viselhetnek, kényszerítő eszközöket – bilincset, rendőrbotot – azonban igen. Elsődleges feladatuk, hogy a tanulók és az iskolák dolgozóinak biztonságát sértő vagy veszélyeztető cselekményeket megakadályozzák, megelőzzék. Az ORFK tájékoztatása szerint testi kényszert eddig 47 esetben, bilincset három, rendőrbotot pedig egy alkalommal használtak az iskolaőrök.

A leggyakrabban garázdaság bűncselekmény miatt intézkedtek, de több esetben indult vagyon elleni bűncselekmény, illetve kábítószer birtoklása miatt is büntetőeljárás. A szabálysértések között sokszor előfordult a közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés és rongálás is.

Túllépték a jogkörüket

Előfordultak hibák: például idén februárban a Keszthelyi Járásbíróság 140 ezer forint pénzbírságra ítélt egy férfit, aki még iskolaőrként a nyakánál fogva a korláthoz szorított egy ötödikes fiút az iskolaudvaron, mert hangoskodott. Az ORFK információi szerint eddig négy esetben indult büntetőeljárás olyan iskolaőrökkel szemben, akik túllépték a jogkörüket.

– Az iskolaőrök tüneti kezelést adhatnak, a biztonságérzetet is növelhetik, de nem minden esetben. Egy nagyobb intézményben egyetlen iskolaőr nem láthat mindent, és sokszor csak akkor tud közbelépni, ha már megtörtént a baj. Az iskolai agresszió különböző okokra vezethető vissza, a probléma összetett, nincs egyetlen jó megoldás – mondta Szűcs Tamás. Hozzátette: az iskolaőrök kérdésében a KERIB sem egységes; azok, akik "közelebb állnak a gyakorlathoz", részt vesznek az iskolák mindennapjaiban, kevésbé elutasítóak az iskolaőrökkel szemben.