A koronavírus-járvány előtti időkben az ünnepi beszerzések novemberben kezdődtek, mert a lakosság nagy része kéthavi fizetésből gazdálkodja ki a karácsonyi kiadásokat, erre pedig időben fel kell készülnie a boltoknak - mondta a Magyar Nemzetnek Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A szakértő szerint a járvány miatt különösen nem javallott, hogy a vásárlók az utolsó pillanatra hagyják az ajándékok kiválasztását.

Egyelőre képtelenség megjósolni az ünnepi forgalmat. Eleve visszafogottabb az áruházi költekezés azért, mert az üzletekben maszkban kell tartózkodni, és tartani kell a távolságot másoktól. Vámos jelezte azt is, hogy a kereskedők bőségesen felkészültek a szezonális áruválasztékkal, és a kínálat az év végéig bővül.

Az internetes boltokban az ajándékvásárlásokat eddig a novemberi fekete péntek (Black Friday) akciókra érkező tömeges megrendelések fűtötték fel, ám úgy tűnik, a koronavírus évében az interneten is hamarabb indul az ünnepi költekezés. Sokan ugyanis azt is figyelembe veszik, hogy a futárcégek az idő előrehaladtával egyre nehezebben tudják majd teljesíteni a túlrendeléseket.