Sürgős tagállami intézkedést kérnek az Európai Parlament (EP) képviselői azoknak a partnerkapcsolati erőszak áldozatává vált nőknek a védelmére, akiket gyermekelhelyezési eljárás során ér bántalmazás. Az EP jelentése kiemeli, hogy a járvány ideje alatt megugrott a partnerkapcsolati erőszak mértéke, ugyanakkor nehezebb volt az igazságszolgáltatáshoz fordulni. 

A képviselők leszögezik, hogy a nemen alapuló erőszakot riasztóan nagy arányban követi nő- és gyermekgyilkosság. Erre utalva kiemelik: a felügyeletre, a kapcsolattartásra és a láthatási jogokra vonatkozó döntések alkalmával a nők és gyermekek védelmének és a gyermek mindenek felett álló érdekének kell döntőnek lennie.

A gyermekelhelyezési ügyek során lehetőséget kell teremteni a gyermek meghallgatására, és amennyiben feltételezhető a partnerkapcsolati erőszak, a gyermeket gyerekbarát környezetben, képzett szakembernek kell meghallgatnia. A családon belüli erőszak tanújává váló gyermeket nemen alapuló erőszak áldozatának kellene tekinteni, és ezáltal jobb jogi védelmet és pszichológiai támogatást kellene számára biztosítani - vélik a képviselők.

A Parlament bátor, döntő jelentőségű lépéseket vár az Unióban a nemen alapuló erőszak kezelésére. Ez az előremutató jelentés olyan méltányos védőhálót javasol a párkapcsolati erőszak áldozatául esett nőknek és gyerekeknek, amely az ő pártjukon áll. Most először nem csak a bántalmazott nőkkel foglalkozunk, hanem az erőszak gyerekekre kifejtett hatásával is

- szólalt fel többek között Elena Kuntura, görög képviselő.

Jogi védelem, pénzügyi támogatás és biztonságos elhelyezés

A jelentés kiemeli, hogy a bántalmazó kapcsolatokból való kilépéshez elengedhetetlen, hogy a bántalmazott fél megfelelő jövedelemmel és gazdasági függetlenséggel rendelkezzen. A képviselők ezért felszólítják a tagállamokat, hogy segítsenek az áldozatoknak a pénzügyi függetlenség elérésében azzal, hogy konkrét lakhatást biztosítanak, és hozzáférést nyújtanak olyan alapvető közszolgáltatásokhoz, mint többek között az egészségügyi ellátás, a közlekedés, és a hozzáértő pszichológiai támogatás.

Emellett a megfelelő jogvédelemhez, a tényleges meghallgatáshoz, a távoltartási végzéshez, a menedékhelyekhez és a tanácsadáshoz, illetve az áldozatokat segítő alapokhoz való hozzáférést is garantálni kellene - áll az Európai Parlament közleményében.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.