A portál szerint Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezésére létrejött bizottságnak Baranyi Krisztina ferencvárosi, Niedermüller Péter erzsébetvárosi és Pikó András józsefvárosi polgármester, valamint két V. kerületi önkormányzati képviselő, Szigeti Flóra és Kovács Alex Gábor a tagja. A bizottságba a Fidesz képviselőit is meghívták, de ők nem kívántak élni ezzel a lehetőséggel.

Az első ülésen eldöntötték, hogy meghívják:

Rogán Antal miniszert, az 5. kerület volt polgármesterét,

Szentgyörgyvölgyi Pétert, Rogán utódját,

Vattamány Zsoltot, a 7. kerület korábbi fideszes polgármesterét,

Sára Botondot, a Fővárosi Kormányhivatal vezetőjét, a 8. kerület volt fideszes polgármesterét,

Bagdy Gábor volt KDNP-s főpolgármester-helyettest,

Juhász Pétert, aki ellenzéki politikusként sok 5. kerületi ingatlanügyet tárt fel,

Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettest,

a két kerület volt és jelenlegi vagyongazdálkodási vezetőit.

A testület szeretné átvizsgálni a vitatott ingatlanok dokumentációját, az 5. kerület teljes ingatlanértékesítési gyakorlatát az elmúlt 12 évből, és összegyűjtenék azokat a lakásokat is, ahol a Fővárosi Önkormányzatnak elővásárlási joga lett volna, valamiért mégsem érvényesítette. Karácsony Gergely főpolgármester a bizottság létrehozásakor azt mondta, élni kellene az elővásárlási joggal, hogy utána az alulárazott lakásokat drágábban értékesíthessék.

 

Pikó azt mondta, a bizottság szeretné feltárni, hogyan működik az ingatlanos korrupciós hálózat, ami „nem egyedi, helyi deformálódás, hanem maga a rendszer”, és akár más kerületekben is létezhet.