A bankok csak a forgalom növelésével tudják ellensúlyozni a haszonkulcs csökkenését. A lakossági hitelezés növekedése a következő 2-3 évben kétszámjegyű lehet, ami a bankoknak 7-8 százalékos sajáttőke-arányos megtérülést eredményezhet a normál banki műveletekből - mondta Patai a Reuters hírügynökségnek.

Az MNB eddigi intézkedései a nemzetgazdaság érdekeit szolgálták, ami egyben a bankszektor érdeke is. "A bankoknak el kell fogadniuk, hogy az MNB a vadász, a bankok pedig az antilopok. A vadászok nem hallgatják meg az antilopokat, mielőtt meghúzzák a ravaszt" - fogalmazott Patai, aki szerint a bankok az utóbbi években megtanulták, hogy nincs más választásuk, mint alkalmazkodni a körülményekhez.

A jegybank azzal számol, hogy a legfrissebb intézkedéseinek köszönhetően a bankok több és alacsonyabb fix kamatozású hitelt helyeznek majd ki. Magyarországon jelenleg a fix kamatozású hiteleket nagyobb prémiummal értékesítik, mint bárhol Európában - írta a Reuters.

Patai Mihály szerint azonban a kamatcsökkentésnek vannak korlátai, mivel Közép-Európa más országaihoz képest a magyar adósok hajlamosabbak a késedelmes fizetésre, ráadásul a magyarországi bankok által fizetett adók a legmagasabbak között vannak a térségben.

Számos külföldi tulajdonos geostratégiai okokból tartja fontosnak jelenlétét Magyarországon, és pozícióik megtartása érdekében nagy áldozatokra is hajlandóak, "nem számítok drámai változásra a következő évtizedben" - mondta a Magyar Bankszövetség vezetője.