A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Az eurózóna gazdaságának növekedéséről tanúskodó makroadatok, Mario Draghi ECB-elnök továbbra is érvényben lévő ígérete, miszerint az Európai Központi Bank mindenképpen megvédi az eurót, és az európai döntéshozatal lebénulása, amely várhatóan kitart a szeptember végi német választásokig, elaltatta a kötvényvásárlók éberségét − vélik a Bloomberg szakírói. A tízéves olasz és spanyol kötvények és a hasonló német állampapírok hozama közötti különbség kétéves mélypontra süllyedt, a spanyol kötvények hozamának ingadozása júliusban nem lépett ki egy 34 bázispontos sávból − amire 2010 októbere óta nem volt példa −, míg tavaly ilyenkor 160 pontos hullámzást produkált. Kérdés azonban, meddig tart a nagy nyugalom.

Angela Merkel kancellár politikai ereje, a CDU-CSU pártszövetség továbbra is két számjegyű előnnyel vezet a közvélemény-kutatásokban a legerősebb ellenzéki párt, a szociáldemokraták előtt, így várhatóan ugyanaz a vezető ugyanabból a partitúrából fogja vezényelni az európai politikai koncertet, aki az adósságválság eddig eltelt három évében játszotta a főszerepet.

Eközben Görögországnak már jövőre várhatóan 4,4 milliárd euró pótlólagos támogatásra lesz szüksége − derült ki a Valutaalap jelentéséből. Az ország lényegében már csupán az eurózóna kormányainak, azaz adófizetőinek tartozik adósságával, így annak mérséklése súlyos politikai következménnyel járhat a hitelező eurótagországokban.

Portugália várakozások szerint újabb hitelcsomagért folyamodhat a donorokhoz, miután a belpolitikai bizonytalanság elfordította az országtól a magánbefektetőket. A jobboldali koalíció ugyan több miniszter lemondása után helyreállt, ám jövőre választások lesznek, amelyek esélyesei az ellenzéki szocialisták, akik várhatóan újra akarják majd tárgyalni az EU−IMF-segélyprogram feltételeit. Ez a magyarázata, hogy a tízéves kötvények hozama makacsul beragadt hat százalék felett.

A piacok jelenleg csendesek, mert a bajban lévő országok 2013-as adósságfinanszírozása megoldott − mondja Lena Komileva, a londoni G Plus Economics tanácsadó cég vezető elemzője. A gond az, hogy hosszabb távon a programok kisiklottak, 2014-től egyre nagyobb finanszírozási igények keletkeznek. Emiatt elkerülhetetlenül újabb tárgyalásokat kell kezdeniük a feleknek az év vége felé.