Minden benzinkúton 480 forint egy liter benzin vagy gázolaj, miután a kormány legalább május 15-ig meghosszabbította az árak befagyasztását. Ez nem jött jól a kis kutaknak, mivel olcsóbban kell adniuk az üzemanyagot, mint amennyiért kapják, így csak veszteséggel tudnak működni, ami azt jelenti, hogy hamar a csőd szélére sodródhatnak - írja az ATV a néhány kis kút helyzetét bemutató riportjában.

Nem ők akarják fizetni az autósoknak adott állami kedvezményt, úgy vélik, ezt a kormánynak kellene fizetnie, például azzal, hogy csökkenti az áfát. Tillkovics András vállalkozása három kutat üzemeltet Tolna megyében, egyet Őcsényben. A béreket még ki tudják termelni, azonban a működésre alig marad pénzük. Ha be kell zárniuk, csak egyben reménykedhetnek: hogy újra kinyithatnak, ha normalizálódik az üzemanyag ára. Addig viszont a falutól a 10 kilométerre lévő megyeszékhelyre kell járniuk többek között a traktoroknak is tankolni, ami plusz költséget ró a gazdákra.

A kisebb kutak tulajdonosai most összefognának és arra kérnék a kormányt, hogy minél előbb hozzon létre egy olyan elkülönített összeget, amiből kompenzálni tudják a kutakat az elszenvedett veszteségeik miatt.

Eközben országszerte immár száz üzemanyag-töltőállomáson korlátozzák a kiadható mennyiséget - tudta meg a Népszava Bujdos Esztertől, a Holtankoljak.hu ár-összehasonlító adatbázist üzemeltető 3 P Online Kft. ügyvezetőjétől.  A kutak önállóan döntenek a mennyiségi korlátozásról, amit semmi sem tilt - jegyezte meg az ügyvezető, aki 5-10 literes "porciókról" hallott. Beszélnek olyan töltőállomásról is, amely egész napra 60 literes felső határt állapított meg, amivel a reggel érkező első hat ügyfél jutott üzemanyaghoz.