Spanyolország nem függeszti fel az oltást az AstraZeneca hatóanyagával, a jövőben viszont csak a 60 és 65 év közöttiek kaphatják a brit-svéd vakcinákat. A spanyol laborok folyamatosan vizsgálják az oltóanyagot és ha az biztonságosnak bizonyul, a korhatárt később bármikor kitolhatják. A napokban az Európai Gyógyszerügynökség beismerte, hogy kapcsolat lehet az AstraZeneca vakcinája és a trombózisos esetek között - írja az Euronews.

Spanyolországban eddig 6 és félmillió embert oltottak be, sokukat a brit hatóanyaggal. A hírek hallatán jelentősen visszaesett az oltási kedv. Pedig az AstraZeneca csak a nők és a fiatalok számára kockázatos, ráadásul egy az egymillióhoz az esélye annak, hogy valakinél komplikáció lép fel. Kérdés, hogy mi lesz az országban azokkal, akik már megkapták az első adagot, de fiatalabbak a 60 éves kornál. Ezt mielőbb tisztázni kell, mert bár csak 10-12 hét után adják be az ismétlőoltást, de Spanyolországban április végén jelenhetnek meg az első emberek a második dózisért. A gyógyszerhatóságnak addig ki kell találnia, hogy a második dózis helyettesíthető-e a Pfizer vagy a Moderna hatóanyagával.

Magyarországon egyelőre nem jelezte az operatív törzs, hogy változtattak volna az AstraZeneca-oltások beadásának protokollján.