Szerdán az AHFSZ és a munkáltatói oldal a kollektív munkaügyi vita keretén belül egyeztetett egymással a 2019-es prémiumkifizetés szabályainak témakörében - olvasható az érdekképviselet közleményében. Az AHFSZ felkérte a munkáltatót, hogy nyilatkozzon arról, szándékozik-e egy összegszerű kompenzációt téríteni a munkatársaknak, amivel a 2018. decemberi alapbérrel számolt és a 2019. januári alapbérrel számolt prémiumösszeg közti különbséget tudná megtéríteni.

A munkáltató erre egyértelműen jelezte, hogy nem szándékozik semmilyen összegszerű kompenzációt megfizetni munkatársainknak, így a kollektív munkaügyi vitát a két fél lezártnak tekinti.

A szakszervezet így a további lehetőségeit segítségül hívva, következő lépésként jogi úton fogja érvényesíteni az álláspontját. Az AHFSZ elnöksége elengedhetetlennek tartja, hogy ezt az ügyet megnyugtatóan rendezze, hiszen a fenti témakörben a munkáltató véleményünk szerint egy kollektív erejű megállapodást egyoldalúan módosított.

A Munka törvénykönyve szerint a kollektív munkaügyi vitát követő 7 napos egyeztetési szakasz során lehet 2 órát nem meghaladó munkabeszüntetést tartani, ezután lehetséges korlátlan idejű sztrájkot jogszerűen bejelenteni a munkáltatók felé.

Mint emlékezetes: a gyárban január végén csaknem egyhetes, sikeres sztrájkot levezénylő szakszervezet szerint a cégvezetés egyoldalúan változtatta meg a prémium kiszámításának módját. A trükkös számítással szerintük nettó 60-65 ezer forintot húzna ki a dolgozók zsebéből. A decemberi fizetések alapján számolva a munkáltató több mint 3 millió euróval kevesebbet kell, hogy kifizessen a dolgozóknak, mintha a januári 18 százalékos fizetésemelés utáni összeggel kalkulálná a prémiumot.