Az Erste Bank megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényt, a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB-rendeletet és a kártyaalapú fizetési műveletek bankközi jutalékairól szóló európai parlamenti és tanácsi rendelet több előírását - idézte az MNB közleményét az MTI.

A hitelintézet egyebek között megsértette a keretszerződés megkötését megelőző tájékoztatásra, a keretszerződés tartalmára, a felelősségi és kárviselési szabályokra, valamint a fizetési művelet összegének visszatérítésére vonatkozó szabályokat. Nem alkalmazta megfelelően a fizetési számla megterhelés előtti állapotának a helyreállítására, illetve a pénzforgalmi számlanyitásra, a kedvezményezett ügyfelek fizetési számláján történő haladéktalan jóváírásra, a hitelintézeten belüli fizetésekre és az ügyfelek tájékoztatására vonatkozó rendelkezéseket sem - írta az MNB.

A jegybank a vizsgálat során súlyosbító körülményként értékelte, hogy az Erste Bank Hungary Zrt. számos vonatkozásban megsértette a pénzforgalmi jogszabályok előírásait, a jogszabálysértő állapot több esetben huzamosan be volt építve a hitelintézet szerződési feltételeit rögzítő dokumentumokba, informatikai rendszerébe, illetve belső eljárásrendjébe.

Az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenysége során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. A jegybank különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral lép majd fel a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzésénél - hangsúlyozza az MNB közleményében.