Az akár 10 millió forint összegű, július első naptól elérhető Babaváró támogatás előfeltétele, hogy az igénylők megfeleljenek a banki hitelminősítésnek. Ennek legfontosabb eleme a jövedelemvizsgálat, amikor a bank meghatározza, az igénylő pontosan mekkora összeget kaphat.

A hitelminősítés elsődleges célja az, hogy a bank felmérje, várhatóan teljesíteni tudja-e törlesztési kötelezettségeit a támogatást igénylő házaspár a futamidő teljes ideje alatt. Mivel a Babaváró egy ingatlanfedezet nélkül felvehető támogatott hitelkonstrukció, a bankok elsődlegesen a házastársak igazolható jövedelmét fogják vizsgálni. Nem fogadható el a jövedelem ha még nem telt le a próbaidő, illetve lényegesen szigorúbb feltételekkel hitelezhető a határozott idejű munkaszerződéssel rendelkező igénylő - állapította meg a Bankmonitor.hu.

A mára több százezer ember által választott katás vállalkozói adózási forma esetében - a jelenlegi bankpiaci hitelezési gyakorlat alapján - nem lesz elég három hónapos múltat igazolni: még a legmegengedőbb bankok is jellemzően 12 hónapos vállalkozói múltat várnak el, valamint legtöbbször legalább egy lezárt üzleti évet fel kell mutatni.

Így számolnak a bankok a jövedelemmel

Ingatlanfedezet nélküli hiteleknél a bankok ma jellemzően az igazolt nettó jövedelem 35-40 százalékáig terjedő törlesztőt engedélyeznek a hiteligénylőknek. Így 150 ezer forint nettó jövedelemnél 52-60 ezer forintig terjedhet a havi fizetnivaló.

A Babaváró hitelnél - amennyiben öt éven belül nem születik meg a gyermek - a kamatmentesség megszűnik, így tízmillió forint hitelösszeg és húszéves futamidő esetén 45 ezer forint helyett 74 ezer forintot fizetnek havonta törlesztésként az adósok. A bankok óvatos megközelítése miatt - hacsak egy 12 hetes terhességet nem tudnak igazolni az igénylők - ennek a 74 ezer forintos havi törlesztés teljesíthetőségét fogják vizsgálni az igénylőknél.

Így megközelítően 200-220 ezer forint havi nettó együttes jövedelem igazolására lesz szüksége annak a házaspárnak, amely 10 millió forint Babavárót kíván felvenni.

A legtöbb bank alkalmaz egy minimálisan elvárt jövedelemszintet (várhatóan 100-150 ezer forint között), mely alatt még csökkentett mértékben sem fognak az igénylőknek Babaváró hitelt jóváhagyni. A hitelminősítés a bankok önálló felelőssége. Így természetes helyzet lesz, hogy ugyanaz a házaspár bankonként eltérő maximális összegű Babaváró hitel felvételére kap lehetőséget. Az igénylőktől elvárt minimális életkor vonatkozásában is érdemi eltérések várhatók az egyes bankok hitelminősítésében.

Így készüljön az igénylésre!

A jövedelem mellett a korábban felvett hitelek is befolyásolják az igénylők hitelképességét. Az igénylés beadása előtt racionális felkészülés lehet a meglévő folyószámla-hitelkeret vagy hitelkártya-szerződés lezárása, ha ezeket aktívan nem használja ki vagy nincs feltétlenül szüksége rájuk.

Fontos azt is tudni, hogy a Babaváró támogatás csak egyszer igényelhető: ez azt jelenti, hogy ha ma egy házaspár csak hatmillió forintig hitelképes, és erre ír alá szerződést, akkor két év múlva - pénzügyi hátterének javulásával - a "maradék" négy millió forintot nem fogja tudni megkapni.

A tízmilliós Babaváró teljes pénzügyi előnye - csupán a kamatmentességből adódóan - a legjobb személyi kölcsönökkel összehasonlítva 8,6 millió forint. Ennyivel alacsonyabb a teljes visszafizetendő összeg (egy gyermek születése esetén) - hívta fel a figyelmet a Bankmonitor.hu.